Senat ove godine bez odluke o Ukrajini i meksičkoj granici

Imigracija je jedno od pitanja koja izazivaju najveće podjele u američkoj politici, a pokušaji dvostranačkih reformi više puta su propali u posljednjih 20 godina.

Bijela kuća je upozorila da će do kraja godine nestati američka pomoć za pomoć Ukrajini da vrati teritoriju koju je Rusija okupirala (Reuters)

Američki Senat neće glasati o paketu pomoći Ukrajini i jačanju sigurnosti granica Sjedinjenih Američkih Država prije početka sljedeće godine, dok demokratski i republikanski pregovarači nastavljaju s radom, rekli su čelnici Gornjeg doma Kongresa.

“Naši pregovarači radit će… tokom razdoblja pauze u decembru i januaru, a naš cilj je nešto učiniti čim se vratimo”, rekao je novinarima vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer, prenosi Hina.

Drugi republikanac u Gornjem domu John Thune je kazao da dogovor neće biti postignut prije januara.

“Demokrate su pretjerale do te mjere da je nemoguće postići suštinski dogovor o sigurnosti granica prije Božića”, rekao je on u Senatu.

Finansiranje Izraela manje kontroverzno

U zajedničkom saopćenju Schumer i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell kazali su da pregovarači “ostvaruju ohrabrujući napredak”, ali “i dalje postoje izazovna pitanja”.

Bijela kuća je upozorila da će do kraja godine nestati američka pomoć za pomoć Ukrajini da vrati teritoriju koju je Rusija okupirala od invazije 2022. godine.

Zahtjev administracije Joe Bidena za još 61 milijardu dolara podrške zapeo je u Kongresu, gdje republikanci kažu da to mora biti upareno sa strožim imigracijskim kontrolama duž granice SAD-a i Meksika.

Finansiranje Izraela, drugog elementa paketa, manje je kontroverzno.

Imigracija je jedno od pitanja koja izazivaju najveće podjele u američkoj politici, a pokušaji dvostranačkih reformi više puta su propali u posljednjih 20 godina.

Tvrdolinijaši protiv dodatnog finansiranja

“Ne mogu reći koliko je ovo složeno. To je najkompliciranije područje američkog zakona”, rekla je senatorica Kyrsten Sinema, kao nezavisna djelatnica uključena u razgovore.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij suočio se sa skeptičnim prijemom republikanaca kada je prošle sedmice posjetio Washington kako bi pridobio podršku.

Nije jasno hoće li bilo koji dogovor postignut u Senatu s demokratskom većinom dobiti podršku u Zastupničkom domu, pod kontrolom republikanaca, gdje se značajan broj stranačkih tvrdolinijaša protivi dodatnom finansiranju Ukrajine.

Januar također označava početak republikanskog predsjedničkog natjecanja za imenovanje država po državama i zakonodavci će se suočiti s rokom da izbjegnu djelomičnu obustavu rada vlade.

Izvor: Agencije