Propali pregovori o Velikoj renesansnoj brani

Egipat je optužio Adis Abebu da odbija bilo kakva kompromisna rješenja i naglasio da zadržava pravo da brani svoju vodnu sigurnost.

Od pokretanja projekta 2011. godine, Velika renesansna brana je izazvala sporove između Adis Abebe, Kaira i Sudana (AFP)

Egipat je saopćio da je završena posljednja runda pregovora o etiopskoj Velikoj renesansnoj brani bez postizanja rezultata, optužujući Adis Abebu da odbija bilo kakva kompromisna rješenja. Također je naglasio da zadržava pravo da brani svoju vodnu sigurnost.

Egipatsko Ministarstvo vodnih resursa i navodnjavanja saopćilo je u utorak da je četvrti i posljednji sastanak u procesu pregovora s Etiopijom i Sudanom u vezi sa Velikom renesansnom branom okončan bez bio kakvih rezultata, dodajući da će Egipat pomno pratiti proces punjenja i rada brane.

Ministarstvo smatra da je sastanak održan u Adis Abebi doživio neuspjeh zbog toga što ”etiopska strana godinama nastavlja iznositi stavove protivljenja bilo kojem od tehničkih i pravnih kompromisnih rješenja koja bi osigurala interese sve tri zemlje”.

Ministarstvo je dodalo da je do neuspjeha sastanka također došlo zbog “upornog odbijanja Etiopije svega što je postignuto sporazumima koji zadovoljavaju njene navedene interese”, navodi se u saopćenju. Također se dodaje je “postalo jasno da etiopska strana nastavlja iskorištavati pregovarački period za uspostavljanje nove realnosti na terenu.”

Ministarstvo je dodalo da su u svjetlu ovakvih etiopskih stavova “pregovarački putevi su završeni”.

U saopćenju se navodi da Egipat zadržava svoje pravo zagarantirano međunarodnim poveljama i sporazumima da brani svoju vodnu i nacionalnu sigurnost u slučaju da ona bude narušena.

Posrnuli pregovori

Nije odmah uslijedilo etiopsko saopćenje niti je stigla izjava Sudana o zastoju u pregovorima koji su počeli prije otprilike deset godina i koji su svjedočili periodima prekida.

Posljednje četiri runde uslijedile su nakon zamrzavanja pregovora koji su trajali više od dvije godine, konkretno od aprila 2021. godine, nakon što je inicijativa Afričke unije da približi stavove između tri zemlje doživjela neuspjeh.

Četiri runde su sprovedene u sklopu pregovaračkog procesa u okviru sporazuma između dvije zemlje sliva rijeke Nil (Egipat i Sudan) i Etiopije kako bi se ubrzao završetak sporazuma o pravilima za punjenje i rad brane u roku od četiri mjeseca.

Važno je napomenuti da se Kairo i Adis Abeba ne slažu oko izgradnje ogromne brane na Plavom Nilu, budući da su Egipat i Sudan zalažu za to da se prvo postigne obavezujući sporazum s Etiopijom u vezi sa punjenjem i radom brane, posebno u vrijeme suše, kako bi se osigurao kontinuirani tok njihovog udjela u vodi rijeke Nil.

S druge strane, Etiopija kaže da je brana neophodna za razvojne svrhe, posebno po pitanju proizvodnje električne energije, te naglašava da njen cilj nije nanošenje štete bilo kojoj drugoj strani.

Etiopija je 2011. godine pokrenula projekat čija je vrijednost oko četiri milijarde dolara s ciljem izgradnje najveće brane za proizvodnju hidroenergije u Africi. Međutim, ova brana podiže regionalne tenzije, posebno s Egiptom, koji zavisi od rijeke Nil kako bi osigurao oko 90 posto svojih potreba za navodnjavanjem i pitkom vodom.

Etiopski premijer Abiy Ahmed saopćio je 10. septembra da je uspješno povedena četvrta faza punjenja akumulacije brane vodom. Kairo je smatrao da je to “novo kršenje Adis Abebe i da opterećuje pregovore”.

Izvor: Al Jazeera i agencije