Novi kuvajtski emir položio zakletvu

Šeik Meshal al-Ahmad al-Sabah, kritizirao je zastupnike i izvršnu vlast zbog ‘štete nanesene interesima zemlje i narodu’, u prvom obraćanju nakon polaganja zakletve.

Šeik Meshal kritizirao je odluku vlasti da na položaje imenuju ljude 'koji nisu u skladu s najjednostavnijim pravilima pravde i poštenja' (AP)

Novi kuvajtski emir, šeik Meshal al-Ahmad al-Sabah, žestoko je u srijedu kritizirao zastupnike i izvršnu vlast zbog “štete nanesene interesima zemlje i narodu”, u prvom obraćanju nakon polaganja zakletve.

Nakon što je položio ustavnu zakletvu u Nacionalnoj skupštini, kritizirao je odluku vlasti da na položaje imenuju ljude “koji nisu u skladu s najjednostavnijim pravilima pravde i poštenja”, prenosi Hina.

Usprotivio se i pomilovanju nekoliko osuđenika te istaknutih pripadnika opozicije, kao i narušavanju kuvajtskog identiteta.

“Potrebno je preispitati našu trenutnu stvarnost, posebno u pogledu sigurnosti, ekonomije i životnih uvjeta”, rekao je emir.

Istaknuo je “važnost praćenja, odgovornog nadzora i objektivne odgovornosti u okviru Ustava i zakona za nemar i zanemarivanje interesa građana te štetu koja im je nanesena”.

Kuvajt će zadržati zaljevske, regionalne i međunarodne obaveze, kazao je 83-godišnji šeil.

Bio de facto vladar Kuvajta

Mehsal je bio de facto vladar Kuvajta tokom većeg dijela vladavine svog polubrata, šeika Nawafa al-Ahmada al-Sabaha, koji je bio lošeg zdravlja.

Bivši kuvajtski emir šeik Nawaf umro je u subotu u dobi od 86 godina, nešto više od tri godine nakon što je preuzeo vlast u naftom bogatoj zaljevskoj zemlji, saveznici SAD-a.

Postao je emir u septembru 2020. godine, nakon smrti svog brata, šeika Sabaha al-Ahmada al-Sabaha, koji je vladao više od desetljeća i oblikovao vanjsku politiku države više od 50 godina.

Šeika Nawafa diplomati su smatrali graditeljem konsenzusa, premda je njegova vladavina bila obilježena intenzivnim sukobom između vlade i izabranog parlamenta, koji je spriječio ključne strukturne reforme u toj zaljevskoj zemlji.

Kuvajt, vlasnik sedmih najvećih svjetskih rezervi nafte, graniči sa Saudijskom Arabijom i Irakom, a nalazi se s druge strane Zaljeva od Irana.

Izvor: Agencije