Sjeverna Koreja upozorila da bi ometanje njenih satelita predstavljalo objavu rata

Pjongjang bi odgovorio na uplitanje SAD-a uništenjem održivosti američkih špijunskih satelita, izvijestio je državni medij KCNA.

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su uvele Sjevernoj Koreji nove sankcije nakon lansiranja satelita (EPA)

Sjeverna Koreja je u subotu saopćila da će svako ometanje satelitskih operacija smatrati objavom rata te će mobilizirati odvraćanje od rata u slučaju da napad na njenu stratešku imovinu bude neizbježan.

Pjongjang bi odgovorio na uplitanje SAD-a uništenjem održivosti američkih špijunskih satelita, izvijestio je državni medij KCNA, pozivajući se na izjavu glasnogovornika ministarstva odbrane Sjeverne Koreje.

“U slučaju da SAD pokuša narušiti legitimnu teritoriju suverene države nezakonito i nepravedno naoružavanjem najnovijim tehnologijama, DNRK će razmotriti poduzimanje odgovornih mjera za samoodbranu kako bi potkopala ili uništila održivost američkih špijunskih satelita”, navodi se u izjavi.

DPRK su inicijali službenog naziva Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Sjeverna Koreja kaže da je 21. novembra uspješno lansirala svoj prvi vojni špijunski satelit, prenoseći fotografije vojnih postrojenja u kopnenom dijelu SAD-a, Japanu i američkom teritoriju Guam, podsjeća Reuters a prenosi Hina.

Upitan ima li Washington mogućnost prekinuti izviđačke operacije sjevernokorejskog satelita, glasnogovornik američke svemirske komande rekao je da SAD može uskratiti svemirske sposobnosti protivniku korištenjem različitih sredstava, prema američkoj radioteleviziji RFA.

Nepredvidivi sukob

Kasnije u subotu, sjevernokorejski državni mediji objavili su komentar sjevernokorejskog analitičara za međunarodne odnose, koji tvrdi da bi se “Sjedinjene Američke Države s najviše satelita na svijetu” trebale suočiti s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda ako se slanje satelita smatra zločinom.

“Ako izbije neki nepredvidivi sukob u regiji sjeveroistočne Azije koja okružuje Korejski poluotok, Sjedinjene Američke Države bile bi u potpunosti odgovorne za takvu katastrofu”, stoji u komentaru. Koreja je također okrivila Sjedinjene Američke Države za zajedničke vojne vježbe s Japanom i Južnom Korejom, kao i za izlaganje svojih nosača aviona na nuklearni pogon.

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su uvele Sjevernoj Koreji nove sankcije nakon lansiranja, a Južna Koreja je u petak stavila na crnu listu 11 Sjevernokorejaca zbog umiješanosti u razvoj satelita i balističkih raketa te im zabranila finansijske transakcije.

Izvor: Agencije