Nuklearna centrala Zaporožje bila na ivici nuklearne nesreće

Energoatom je pojasnio da su “presječena” dva dalekovoda koja su napajala elektranu te da je jedan od njih bio “bez napona za vrijeme zračnog napada”.

Nuklearna elektrana Zaporožje u južnoj Ukrajini je, nakon invazije na tu državu početkom 2022. godine, ostala u ruskim rukama. (Reuters)

U ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je u rukama ruskih snaga, u noći sa petka na subotu pojavila se opasnost od “nuklearne nesreće” jer je privremeno bila bez snadbjevanja električnom energijom, objavio je ukrajinski nuklearni operater Energoatom, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Sinoć je došlo do potpunog prekida rada u elektrani Zaporožje”, zbog čega su uključeni generatori, napisao je na Telegramu Energoatom, preciziravši da se električna energija vratila već nekoliko sati poslije, odnosno u subotu oko 7:00 ujutro.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu je potvrdila da je najveća evropska nuklearna elektrana već osmi put ostala bez struje od početka sukoba, što “pojačava zabrinutost u pogledu nuklearne sigurnosti i zaštite”.

Energoatom je pojasnio da su “presječena” dva dalekovoda koja su napajala elektranu te da je jedan od njih bio “bez napona za vrijeme zračnog napada”.

No, ovakav prekid električne energije opasan je za ispravan rad elektrane i potencija, saopćio je Energoatom.

Nekoliko požara i prekida

Nuklearna elektrana Zaporožje u južnoj Ukrajini je, nakon invazije na tu državu početkom 2022. godine, ostala u ruskim rukama.

Ranije je na toj lokaciji izbilo nekoliko požara i više je puta bila odsječena od električne mreže, što je izazvalo bojazan od velike nuklearne nesreće.

“Ovaj posljednji vanjski prekid struje ponovni je podsjetnik na neizvjesnost nuklearne sigurnosti i sigurnosti elektrane na koju mogu utjecati i događaji vrlo daleko od same lokacije”, rekao je u objavi za javnost Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin ruske je snage optužio da “ne mare za sigurnost u nuklearnoj elektrani Zaporožje”.

“Ruske će nas snage i dalje dovoditi u opasne situacije te ucjenjivati ​​cijeli svijet nuklearnom nesrećom i radijacijom”, zaključio je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada