IAEA: Svijet želi više nuklearne energije

Nuklearna energija je sredstvo borbe protiv klimatskih promjena i ublažavanja stalno rastuće potražnje za električno energijom, kaže čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Mogućnost da se više zemalja domogne nuklearnog oružja mogla bi stvoriti domino efekat, tvrdi Rafael Mariano Grossi (Reuters)

Svijet želi više nuklearne energije kao sredstva za borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje stalno rastuće potražnje za električnom energijom, u okviru promjene stava prema atomskoj energiji, izjavio je čelnik nadzorne agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju.

Rafael Mariano Grossi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dao je te komentare u intervjuu za Associated Press na klimatskim pregovorima COP28.

Poziv na uvrštavanje teme nuklearne energije na samit pokazao koliko daleko je ranija “tabu” tema stigla desetljećima nakon katastrofa na otoku Tri milje i Černobilu.

Priznao je izazov koji i dalje predstavlja za njegovu agenciju u praćenju nuklearnih programa u zemljama, posebno u Iranu nakon propasti nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine.

“To je nekada bilo lakše dok je postojao međunarodni konsenzus i tako je Iran mogao vidjeti da se ne radi o političkom pritisku, nego o široko rasprostranjenom pristupu koji je trebao vidjeti Bliski istok”, rekao je Gross.

Protivljenje ekologa

Kazao je da bi mogućnost da se više zemalja domogne nuklearnog oružja mogla stvoriti “domino efekat”.

“Dakle, to je vrlo, vrlo kompliiciran i potencijalno opasan trend”, dodao je.

Grossi je izjavio da je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o vjerovatnoj nuklearnoj najavi, koja će uključivati “javno opredjeljenje u korist nuklearne energije, na način koji nikada prije nismo vidjeli”.

Rekao je da bi takav aranžman, uz podršku svjetskih sila, mogao omogućiti da nuklearna energija postane dostupna za više zemalja.

Nuklearna energija nema emisiju stakleničkih plinova, što je pozitivno, jer svijet radi na njihovom smanjenju.

Brojni ekolozi se protive nuklearnim elektranama zbog otpada koji proizvode.

Izvor: Agencije