COP28: Dvadesetak zemalja planira utrostručiti nuklearnu energiju

Sjedinjene Američke Države obećale su tri milijarde dolara za Zeleni klimatski fond, rekla je potpredsjednica Kamala Harris u Dubaiju.

Čelnici zemalja na klimatskom samitu UN-a u subotu u Dubaiju (Reuters)

Plan dvadesetak zemalja je značajno povećati proizvodnju energije iz nuklearne energije za dobrobit klime, navodi se u deklaraciji objavljenoj u subotu na klimatskom samitu UN-a.

U deklaraciji koju su potpisale Francuska i Sjedinjene Američke Države, kapaciteti bi se trebali utrostručiti do 2050. godine. Pakt su potpisale i Kanada, Japan, Velika Britanija i još nekoliko evropskih zemalja, piše Reuters a prenosi Hina.

Ne iznenađuje što Njemačka nije jedna od potpisnica nakon što je odustala od nuklearne energije ove godine, navode agencije. No u mnogim drugim zemljama, poput Francuske i Britanije, nuklearna energija još uvijek ima ključnu ulogu u opskrbi energijom.

U deklaraciji se navodi da nuklearna energija igra ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti do sredine stoljeća i ograničenju temperature na 1,5 Celzijeva stepena, čime globalna zajednica želi spriječiti najgore posljedice globalnog zatopljenja.

Upućen je poziv i drugim zemljama da se pridruže, a donatorima da ulažu u širenje nuklearne energije.

SAD obećao tri milijarde eura za Zeleni klimatski fond

Sjedinjene Američke Države obećale su tri milijarde dolara za Zeleni klimatski fond, rekla je potpredsjednica Kamala Harris u subotu u Dubaiju.

Fond, s više od 20 milijardi dolara obećanih sredstava, najveći je međunarodni fond posvećen podršci klimatskim akcijama u zemljama u razvoju.

Najnovije obećanje, o kojem je Reuters izvijestio, bit će dodatak na dvije milijarde dolara koje su Sjedinjene Američke Države već isporučile.

Izvori su rekli da obećanje zavisi o raspoloživosti sredstava. Politički podijeljeni američki Kongres treba odobriti finansiranje.

Harris je sredstva najavila u svom obraćanju na samitu.

“Danas s ponosom objavljujem novo obećanje od tri milijarde dolara Zelenom klimatskom fondu koji pomaže zemljama u razvoju da ulažu u otpornost, čistu energiju i ekološka rješenja”, rekla je.

Upravitelji fonda rekli su u oktobru da je obećano oko 9,3 milijarde dolara za finansiranje projekata u klimatski osjetljivim područjima između 2024. i 2027. godine.

Uprkos tome, dosadašnja obećanja su tek djelić od otprilike 250 milijardi dolara godišnje potrebnih za zemlje u razvoju do 2030. godine samo da se prilagode globalnom zatopljenju, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Osim podrške prilagodbi klimatskim promjenama, fond finansira i projekte koji pomažu zemljama da pređu na čistu energiju.

Izvor: Agencije