SAD, J. Koreja i Japan aktivirali sistem za praćenje vojnih aktivnosti Pjongjanga

Tri zemlje su u potpunosti aktivirale sistem za otkrivanje i procjenu lansiranja raketa Sjeverne Koreje u realnom vremenu te počele izvođenje više trilateralnih vojnih vježbi.

Sjeverna Koreja u četvrtak je upozorila da bi raspoređivanje američkih snaga u Južnoj Koreji moglo potaknuti upotrebu nuklearnog oružja (Reuters)

SAD, Japan i Južna Koreja saopćili su u utorak da su u potpunosti aktivirali sistem za otkrivanje i procjenu lansiranja raketa Sjeverne Koreje u realnom vremenu, kao i da su počeli izvođenje više trilateralnih vojnih vježbi.

Saopćenje je uslijedilo dan nakon što je Pjongjang probno ispalio raketu dugog dometa, kao odgovor, kako je navedeno, na vojne aktivnosti Washingtona i saveznika.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol saopćio je da će Sjeverna Koreja shvatiti da će “provokacije“ dodatno nanijeti patnje toj zemlji.

Yoon je ovo izjavio dan nakon što je Pjongjang lansirao svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Kazao je da će njegova Vlada uraditi sve da stanovnici Južne Koreje žive bez zabrinutosti zbog nuklearnog oružja Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un najavio je “ofanzivnije akcije” u odgovoru na “sve veće vojne prijetnje koje predvodi Washington te nakon trećeg testa balističke rakete Pjongjanga koja je, kako navodi AP, konstruirana da pogodi kopneni dio SAD-a.

Kim zadovoljan lansiranje rakete Hwasong-18

Nakon što je u ponedjeljak nadgledao lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hwasong-18, Kim je saopćio da je test pokazao način na koji bi Sjeverna Koreja mogla odgovoriti, ako SAD donese “pogrešnu odluku protiv nje”, javila je u utorak sjevernokorejska agencija KCNA, prenosi Tanjug.

Kim je naglasio potrebu da se “nikada ne previde sve nepromišljene i neodgovorne vojne prijetnje neprijatelja i da im se snažno suprotstavi ofanzivnijim akcijama”.

U izvještaju agencije je navedeno da je projektil Hwasong-18, lansiran pod velikim uglom kako bi se izbjegle susjedne zemlje, preletio rastojanje od 1.002 kilometra, u trajanju od 73,5 minuta, na maksimalnoj visini od 6.518 kilometara, prije nego što je sletio u oblast istočne obale zemlje.

Kim je izrazio “veliko zadovoljstvo“ lansiranjem, a to je bilo treći test Pjongjanga rakete Hwasong-18, nakon proba koje su izvršena u aprilu i julu.

Ova Kimova izjava sugerira da je uvjeren u svoj rastući raketni arsenal i da će vjerovatno nastaviti s aktivnostima testiranja oružja, uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 2024. Godine.

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja i dalje treba izvršiti značajnije probe, kako bi dokazala da ima funkcionalne rakete koje mogu stići do kopna SAD-a, ocjenjuje AP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada