Odgovor SAD-u: Iran formirao pomorsku miliciju od 55.000 ljudi

Formirali smo okeanske mobilizacijske snage, koje imaju čamce dovoljno velike da dođu do Tanzanije, rekao je komandant pomorskih snaga Revolucionarne garde.

Čamci koji pripadaju mobilizacijskim snagama opremljeni su raketama kalibra 107 milimetara (AP)

Nakon što je SAD formirao koaliciju za “zaštitu sigurnosti plovidbe” u Crvenom moru zbog napada Husa, koje podržava Iran u Jemenu, Korpus Revolucionarne garde Islamske Republike objavio je da je formirao pomorsku miliciju od 55.000 ljudi.

Komandant pomorskih snaga Revolucionarne garde, kontraadmiral Ali Reza Tengsir,i govorio je na događaju održanom u glavnom gradu Teheranu, objavila je iranska novinska agencija Tesnim.

Navodeći da su stvorili milicijske snage koje će djelovati na moru, Tengisri je rekao: “Sada smo formirali okeanske mobilizacijske snage (Basij) i te snage imaju čamce dovoljno velike da dođu do Tanzanije. Sljedeća faza je stvaranje ‘mornaričkih snaga u sjeni'”, prenosi Anadolija.

Iranski komandant izjavio je da su pomorske mobilizacijske snage od 55.000 ljudi prvo formirali u Zaljevu, a da ih u sljedećoj fazi planiraju uspostaviti u vodama na sjeveru zemlje (Kaspijsko more).

Uspostava multinacionalne misije

Tengsiri je dodao da su čamci koji pripadaju mobilizacijskim snagama opremljeni raketama kalibra 107 milimetara.

Odluka Irana da formira pomorske mobilizacijske snage uslijedila je nakon što je američka administracija najavila uspostavu multinacionalne misije protiv napada koje izvode Husi na međunarodne brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru.

Osnovani unutar Revolucionarne garde u novembru 1980. godine, deklaracijom o mobilizaciji od revolucionarnog vođe, ajatolaha Ruhollaha Khomeinija, tokom rata s Irakom, pripadnici Basij snaga poznati su kao dobrovoljna milicija.

Dužnosti članova Basija, koji ima pripadnike gotovo svih starosnih grupa, uključuju osiguravanje unutrašnje sigurnosti, suzbijanje pobuna protiv režima i provođenje zakona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada