Nova faza rata ide u prilog Netanyahuovim aspiracijama

Stručnjaci kažu kako američka podrška omogućava izraelskom premijeru produženje rata u Pojasu Gaze i ostanak njegove vojske u enklavi.

Lloyd Austin i Yoav Gallant sastali su se usred sukoba između Izraela i Hamasa, Tel Aviv, 18. decembra 2023. (Reuters / Phil Stewart)

U kontekstu ponovnog vraćanja američkih zvaničnika u regiju Bliskog istoka i govora o prelasku u novu fazu izraelskog rata u Pojasu Gaze te razgovora o budućnosti enklave nakon rata, analitičari i stručnjaci smatraju da ovaj potez ide u prilog težnjama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da produži rat.

Američki ministar Lloyd Aston doputovao je u Izrael u ponedjeljak i sastao se s članovima ratnog vijeća u Tel Avivu kako bi razgovarali o razvoju trenutne faze rata, očekivanim koracima za prelazak u sljedeću i “napretku koji Izrael ostvaruje” u Gazi.

Na konferencije za novinare s izraelskim kolegom Yoavom Gallantom rekao je da je s izraelskim zvaničnicima razgovarao o budućnosti Gaze nakon rata, ističući da će njegova zemlja nastaviti snabdijevati Izrael oružjem i municijom koja mu je potrebna u ovom ratu te da nije postavio nikakave vremenske rokove ili uslove vezane za agresiju na Gazu.

‘Ogromni gubici izraelske vojske’

Muhannad Mustafa, stručnjak za izraelska pitanja, rekao je da se Astonove izjave ne razlikuju od izjava ostalih američkih zvaničnika u davanju pune podrške Izraelu za nastavak vojne operacije, a u svjetlu njegovog (izraelskog) insistiranja na njemu, gdje je američko gledište istovjetno gledištima vojske, Netanyahua i izraelskog društva.

Tokom učešća u emisiji Gaza… Šta je sljedeće?, Mustafa je naglasio da, uprkos očiglednom neslaganju između američkog predsjednika Joea Bidena i Netanjahua u vezi s vođenjem rata, razgovor o prelasku u novu fazu rata ide u prilog težnjama premijera i njegovih ciljeva usmjerenih na produženje rata i ostanka u Gazi.

Istakao je da narodna podrška ratu unutar Izraela postepeno i polako erozira, ali je i dalje prisutna, a ta erozija proizilazi iz dva osnovna faktora.

Prvi je pitanje oslobađanja zarobljenika kao centralnog cilja rata, a drugi je ogromni gubici koje vojska trpi u kopnenoj operaciji, bez postizanja opipljivih vojnih dostignuća.

‘Izraelski zarobljenici su Hamasov adut’

Pojasnio je da je razgovor o novoj fazi rata, čak i ako se ograniče (smanje) neselektivne akcije bombarditanja i ubijanja civila, u skladu s Netanyahuovim težnjama i interesima da ostane u Gazi i da je kontrolira vojno i sigurnosno, a Amerika će mu, svjesno ili ne, u tome pomoći.

Smatra da je pitanje izraelskih zarobljenika dobitna karta Islamskog pokreta otpora Hamas, te je stoga prirodno povezivati ​​ulazak u pregovore o njihovom oslobađanju s potpunim prekidom vatre.

Ističe kako Hamas očekuje vrenje u izraelskom društvu, nakon što je shvatilo da se cilj oslobađanja zatvorenika ne slaže s ciljem eliminacije pokreta.

General-major Fayez Al-Duwairi, vojni i strateški stručnjak, i Muhannad Mustafa slažu se da su “izraelski zarobljenici” Hamasov adut, ističući da bi iz strateške perspektive bila katastrofalna greška ako bi Hamas pristao na humanitarno primirje slično prethodnom bez postizanja sveobuhvatnog i garantiranog prekida vatre.

Smatra da prelazak u novu fazu izraelskog rata u Gazi neće pomoći u postizanju konkretnih ciljeva okupacione vojske, čak i ako bi njene snage uspjele u atentatima na vođe Hamasa ili oslobodile određeni broj svojih zarobljenika u Pojasu.

Al-Duwairi kaže da je govor o poslijeratnoj budućnosti Gaze kao da je Hamas eliminiran nerealan, jer je sposobnost pokreta da upravlja bitkama u porastu i u velikoj mjeri je dokazao da se ne može lako eliminirati.

‘Javnost će biti manje entuzijastična’

Viši istraživač Centra za studije Al Jazeere Liqaa Makki smatra da Austinov govor o punoj podršci Izraelu nije iznenađujući, da je očekivan te da se američka podrška Izraelu u agresiji na Gazu nastavlja, čak i uz postojanje određenih političkih razlika.

Kaže da bavljenje humanitarnim aspektom Pojasa ne odslikava želju i gledište Washingtona, već je to pokušaj suzbijanja međunarodnih reakcija na izraelske zločine i njihovo ublažavanje, posebno u svjetlu pada Bidenove popularnosti na najniži nivo zbog njegovog stava naspram rata u Gazi.

Što se tiče izraelskog govora o mogućnosti ulaska u nove pregovore o zatvorenicima, Makki smatra da se ne radi o ozbiljnom prijedlogu Netanyahua, već o pokušaju da se kupi vrijeme i apsorbira bijes izraelskog mnijenja te da pregovori što budu trajali duže javnost će biti manje entuzijastična, jer će njena iščekivanja ostati bez rezultata.

Izvor: Al Jazeera