Michel: EU će 1. februara održati samit o budžetu

Lideri Evropske unije prošle sedmice su se odlučili da otvore pregovore s Ukrajinom o pristupanju Uniji, ali nisu postigli dogovor o paketu finansijske pomoći.

Charles Michel: Važno je da se donesu odluke o finansijskim temama (Reuters)

Vanredni samit Evropske unije bit će održan 1. februara kako bi se razgovaralo o višegodišnjem budžetu EU-a, uključujući pitanja finansijske pomoći Ukrajini, izjavio je predsednik Evropskog viječa Charles Michel, prenosi Tanjug.

“Važno da se donesu odluke o finansijskim temama”, rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Belgije Alexanderom de Croom, čija država preuzima predsjedavanje Unijom 1. januara.

Michel je, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban prošle nedelje na samitu Evropskog vijeća uložio veto na donošenje odluke o finansijskoj pomoći Ukrajini, rekao kako će se raditi sa 27 država članica, uključujući Mađarsku, kako bi se donijela pozitivna odluka u finansijskom aspektu.

Orban: Pregovori da, novac ne

Lideri EU prošle sedmice su se na samitu Evropskog vijeća dogovorili da otvore pregovore sa Ukrajinom o pristupanju Uniji, ali nisu postigli dogovor o paketu finansijske pomoći za Kijev u iznosu od 50 milijardi eura zbog protivljenja Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban iskoristio je pravo veta prilikom donošenja odluke o finansijskoj podršci Ukrajini i time spriječio da Kijev dobije 50 milijardi eura od EU-a.

Orban, međutim, nije iskoristio pravo veta u trenutku kada se glasalo o otvaranju pregovora sa Ukrajinom već je izašao iz sale, što je omogućilo da ostalih 26 lidera da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Kijevom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada