Liberation: Izraelski investitor izaziva bijes građevinskim projektima u Gazi

Fotografija od 13. decembra prikazuje skice kuća na ruševinama u Gazi, koju je objavio investitor za nekretnine Harry Zahav.

Plan izgradnje područja u Gazi za izraelskog izvođača radova (Društvene mreže)

Slike izraelskih građevinskih projekata u razorenom Pojasu Gaze, koje je objavio investitor za nekretnine Harry Zahav, izazvale su oštre reakcije, jer predstavljaju provokaciju u ovoj fazi, potvrđujući želju nekih Izraelaca da izvrše rekonstrukciju naselja u Pojasu.

Ovako počinje članak Jacquesa Bizeta u novinama Liberation, u kojem je Bizet osudio pojedine korisnike interneta zbog objavljivanja slika koje prikazuju izraelske građevinske projekte na razorenoj palestinskoj teritoriji, i to u vrijeme kada izraelska vojska nastavlja svoj kopneni napad u Pojasu Gaze.

Fotografija od 13. decembra prikazuje skice kuća na ruševinama u Gazi, uz koje stoji poruka na hebrejskom: „Mi, kompanija Golden Mountain, radimo na utiranju puta za povratak u Gush Katif. Jedan broj naših djelatnika je započeo radove na rekultivaciji zemljišta, uklanjanju ruševina i protjerivanju uzurpatora. Nadamo se da će se uskoro svi taoci bezbijedno vratiti kućama, da će se naši vojnici vratiti kućama i da možemo započeti izgradnju širom područja Gush Katif.“

Riječ je o bloku od nekoliko naselja, iz kojih je izraelska vojska 2005. godine nasilno protjerala stanovnike u okviru plana za raseljavanje iz Pojasa Gaze.

Na ovoj fotografiji su prikazani i nazivi budućih naselja, poput: Ma'ale Adumim, Ornette i Neve Katif, koji se odnose na nekadašnja naselja u Pojasu Gaze.

Pored ovih, spominju se i drugi nazivi na fotografiji od 11. decembra koja na hebrejskom jeziku prikazuje mapu tih naselja u Pojasu Gaze.

Ove fotografije su – kako navode novine – objavljene na Instagram nalogu Harryja Zahava, koji je od 7. oktobra objavio niz fotografija i videosnimaka koji ističu vojnu posvećenost rezervnih radnika kompanije. Izbrisao je post koji je prikazivao grupu vojnika u Pojasu Gaze koja drži natpis sa svojim imenom i objavu da će „ovdje biti izgrađeno novo naselje Ma'ale Adumim”.

Novine su pisale o važnosti ovih objava u vrijeme kada je budućnost Gaze neriješena, pogotovo jer povratak izraelskih doseljenika nije zvaničan.

Izraelsko-palestinski informativni sajt Mecomit objavio je memorandum izraelskog Ministarstva obavještajnih službi, u kojem se govori o prisilnom raseljavanju civila iz Gaze u Egipat, ali ured premijera Benjamina Netanyahua umanjio je njegovu važnost, opisujući ga kao simulaciju.

Težnja ka obnovi Gaze

Iz tih razloga, novine su uvidjele da su projekti koje je predstavio Harry Zahav u ovoj fazi samo provokativni, iako odražavaju stvarne težnje nekih Izraelaca da obnove Gazu. Zaista, Zahav je u novinskoj rubrici za provjeravanje vijesti priznao da inicijativa nije imala nikakve veze sa „komercijalnom kampanjom“ i da je to samo “parodija”. Međutim, direktor koji je kontaktiran zagovarao je „osvještavanje“ kako bi „otvorio diskusiju“ i naglasio da je nakon napada 7. oktobra „jedino rješenje za trajni mir“ ponovna kontrola nad Gazom, naseljavanje Izraelaca i odlazak Palestinaca u susjedne arapske zemlje.

Izraelski aktivista za ljudska prava Itay Epshtain rekao je da je riječ o „medijskom triku“, ali da ova provokacija „odražava težnju ka zauzimanju zemlje i naselja na račun Palestinaca“.

Istakao je da je ovog mjeseca u Givat Washingtonu održana konferencija s ciljem „praktične pripreme za izgradnju Gaze”. Učesnici ove konferencije, kojih je bilo oko 150, a organizovalo ju je 15 organizacija – kako navodi sajt Dvar Yoim – smatrali su da je rat koji je u toku historijska prilika za Izraelce da vrate svoju stabilnost u Pojasu Gaze.

Novinar David Tversky, koji je prisustvovao konferenciji, rekao je da je „većina prisutnih evakuisana iz Gush Katifa zajedno sa porodicama“. Potvrdio je da nastoje osigurati podršku izraelskog javnog mnijenja i izvršiti pritisak na političke lidere, ali Vlada Benjamina Netanyahua i međunarodno javno mnijenje se zvanično protive njihovom ponovnom naseljavanju na teritoriji Pojasa Gaze.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada