Izraelski zatvorenici vladi: ‘Nemojte dopustiti da ovdje ostarimo’

Na videosnimku koji je objavilo vojno krilo Hamasa vide se trojica izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze, koji traže od vođa da ih ne ostavljaju u zatočeništvu.

Oslobodite nas bez bilo kakvih uslova i ne dozvolite da ovdje ostarimo, kaže jedan od zarobljenika (Al Jazeera)

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, objavile su videosnimak na kojem se vide trojica izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze koji traže od svojih vođa da ih ne ostavljaju u zatočeništvu i da ne dopuste “da tamo ostarimo”.

Haim Berri (79), jedan od izraelskih zarobljenika, rekao je da je iz kibuca Nair Ouz te da se nalazi u zatočeništvu zajedno s grupom starijih osoba, pacijenata s hroničnim bolestima, koji pate zbog veoma teških uslova u kojima se nalaze.

“Mi smo generacija koja je izgradila državu i učestvovali smo u izgradnji vojske. Ne razumijem zašto smo ovdje ostavljeni?”, dodao je.

Očito apelirajući na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je: “Morate nas osloboditi po svaku cijenu.”

‘Oslobodite nas bez bilo kakvih uslova’

“Ne želimo biti žrtve napada zračnih snaga. Oslobodite nas bez bilo kakvih uslova i ne dozvolite da ovdje ostarimo”, nastavio je.

Zahvaljujući posredovanju Države Katar, postignuto je privremeno humanitarno primirje, koje je trajalo sedmicu.

U tom periodu izvršena je razmjena izraelskih zarobljenika iz Pojasa Gaze za Palestince koje Izrael drži u zatvorima, uključujući žene i djecu, u omjeru 1:3, prije nego što je primirje prekinuto početkom decembra.

Eskaliraju demonstracije u Tel Avivu, u kojima se traži postizanje novog sporazuma o razmjeni zarobljenika, pogotovo nakon što su izraelske snage ubile trojicu izraelskih zarobljenika u Gazi, što je izazvalo val bijesa i pojačalo pritisak na Netanyahuovu desničarsku vladu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada