Izraelski analitičar: Trenutni stil borbe će usmrtiti mnoge naše vojnike

Amos Harel je najavio ‘poplavu vijesti’ o smrti izraelskih vojnika u Pojasu Gaze ako se bitke nastave na sadašnji način, jer vojska ima sve veći broj mrtvih i ranjenih.

Opasnost po Izrael porast će kada se počnu pojavljivati ​​sumnje u sposobnost postizanja ciljeva vojne operacije (Reuters)

Izraelski vojni analitičar Amos Harel je izhjavio kako nastavak borbi u sadašnjoj formi u Pojasu Gaze znači i više mrtvih među izraelskim vojnicima.

Najavio je “poplavu vijesti” o smrti izraelskih vojnika u Gazi ako se bitke nastave na sadašnji način, jer izraelska vojska ima sve veći broj mrtvih i ranjenih, piše list Haaretz.

Dodao je da će opasnost po Izrael porasti kada se vremenom počnu pojavljivati ​​sumnje u sposobnost postizanja ciljeva vojne operacije u Gazi, prije svega poraz Islamskog pokreta otpora Hamas i oslobađanje zarobljenika.

Izraelski analitičar je istakao da će promjena suštine izraelskih vojnih operacija u Gazi sljedećeg mjeseca izazvati sumnju u mogućnost ostvarivanje deklarisanih ciljeva kopnenog prodora u Pojas.

Hamas nije spreman na ustupke

Harel je rekao da se u ovoj fazi čini da Hamas nije spreman na ustupke, dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu i članovi njegove vlade čvrsto vjeruju da će samo nastavak vojnog pritiska natjerati Islamski pokret otpora da pokaže fleksibilnost.

Nastavio je da, iako Izrael i Sjedinjene Američke Države nisu dali nikakve detalje u vezi s tekućim razgovorima o vremenskom horizontu rata, jasno je da je u razgovorima određen rok za početak sljedeće njegove faze.

Izraelski vojni analitičar je kazao da bi to trebalo biti sredinom januara, nakon čega će se forma izraelskih ofanzivnih operacija u Gazi promijeniti, a njihov intenzitet smanjiti.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada