Husi najavili da će nastaviti napade na brodove

Pomorski savez je nepotreban, vode oko Jemena sigurne su za sve brodove, osim izraelskih ili onih koji plove prema Izraelu, tvrde šiitski pobunjenici u Jemenu.

Husi napadaju brodove u protestu protiv izraelske ofanzive na Pojas Gaze (EPA)

Husi, šiitski pobunjenici u Jemenu, neće promijeniti stav prema Pojasu Gaze zbog multinacionalne operacije osiguravanja komercijalne plovidbe Crvenim morem, izjavio je u utorak glavni pregovarač te proiranske grupe Mohammed Abdulsalam.

Pomorski savez predvođen SAD-om je, “zapravo, nepotreban”, kazao je on za Reuters, dodavši da su vode oko Jemena sigurne za sve brodove, osim izraelskih ili onih koji plove prema Izraelu, zbog “nepravednog agresivnog rata protiv Palestine”.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin je ranije u utorak objavio osnivanje multinacionalne operacije osiguravanja trgovačke plovidbe Crvenim morem, nakon niza napada Husa na brodove projektilima i bespilotnim letjelicama, prenosi Hina.

Austin je rekao da su među zemljama koje će sudjelovati u toj operaciji Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Nizozemska, Norveška, Sejšeli i Španija.

Ta grupa će obavljati zajedničke kontrole južnog dijela Crvenog mora i Adenskog zaljeva.

Komanije počele izbjegavati Crveno more

“Ovo je izazov za međunarodnu zajednicu i zahtijeva kolektivnu akciju. Stoga ovim najavljujem ‘Operaciju naprednog čuvara’ [Operation Prosperity Guardian], važnu novu multinacionlnu sigurnosnu inicijativu”, objavio je Austin.

Na virtualnom sastanku s ministrima iz više od 40 zemalja, pozvao je druge zemlje da se pridruže i osudio “bezobzirne akcije” koje u Crvenom moru provode Husi.

Husi napadaju brodove u protestu protiv izraelske ofanzive na Pojas Gaze i tvrde da napadaju brodove povezane s Izraelom.

Proteklih dana nekoliko vodećih svjetskih špediterskih kompanija, poput MSC-a i Maerska, počelo je ploviti oko Afrike, što je povećalo troškove i vrijeme plovidbe.

Sueckim kanalom prolazi oko 15 posto svjetskog saobraćaja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada