Erdogan: Turska spremnija za pridruživanje od nekih članica EU-a

Turski predsjednik kaže da ništa ne znači to što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, jer će Brisel, kao i u slučaju njegove zemlje, odugovlačiti proširenje Evropske unije.

Recep Tayyip Erdogan: Turska od 2005. ima status kandidata, ali još nije primljena u Uniju (Anadolija)

Evropska unija će odugovlačiti s pridruživanjem Ukrajine i Moldavije tom bloku, izjavio je u utorak turski predsednik Recep Tayyip Erdogan i naveo da je Turska odavno zaslužila da postane članica Unije, a da do toga nije došlo iz ”političkih razloga”.

”Davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji ne znači da će postati članice EU-a. S njima će početi proces, ali s time će se odugovlačiti. Pogrešno je da se Turska, koja je spremnija za pridruživanje EU od nekih zemalja članica, godinama čeka na vratima zbog političkih prepreka”, rekao je on, prenosi Reuters.

Istakao je da Turska od 2005. godine ima status kandidata, ali da još nije primljena u EU.

Strateški i ekonomski potencijal Turske

Erdogan je kazao da je “strateški i ekonomski” potencijal Turske odavno zaslužio pravo da se pridruži Uniji, što Ankara navodi kao strateški cilj, i dodao da bi se napredak u tom procesu mogao vidjeti tokom mandata predsjedavanja Mađarske, s kojom Turska ima dobre odnose.

Status Turske zamrznut je zbog ”stanja ljudskih prava u toj zemlji i nesuglasica oko regionalnih politika, prvenstveno u istočnom Mediteranu i oko otoka Kipar”.

Lideri EU-a složili su se prošle sedmice na samitu u Briselu da otvore pregovore s Ukrajinom, u trenutku dok ona i dalje vodi rat protiv Rusije, i da istovremeno počnu razgovore o pristupanju s Moldavijom.

Unutar bloka nije bilo dogovora o paketu finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura, zbog protivljenja Mađarske.

Izvor: Agencije