Američki admiral zabrinut zbog jačanja vojne saradnje Kine i Rusije

Kineski i ruski bombarderi su prošle sedmice imali zajednički let iznad Istočnog kineskog mora do voda između Japana i Korejskog poluotoka.

Komandant Indo-Pacifičke komande američke vojske, admiral John Aquilino (Reuters)

Komandant Indo-Pacifičke komande američke vojske admiral John Aquilino rekao je u Tokiju da je “veoma zabrinut” zbog jačanja vojne saradnje između Kine i Rusije u toj regiji.

Aquilino je to rekao nakon sastanka sa zvaničnicima iz japanskog ministarstva odbrane sa kojima vojska SAD-a priprema zajedničke vojne pomorske vježbe sjledeće godine.

Njegove opaske dolaze nakon što je Sjeverna Koreja izvela najnoviji test svoje interkontinentalne balističke rakete, piše AP a prenosi Beta.

Aquilino je pozvao Kinu da prekine sa eskalacijom pomorskih konfrontacija sa svojim susjedima i dodao da njena sve veća vojna aktivnost sa Rusijom predstavlja ozbiljnu zabrinutost.

Vježbe kineske i ruske vojske

Kineski i ruski bombarderi su prošle sedmice imali zajednički let iznad Istočnog kineskog mora do voda između Japana i Korejskog poluotoka, zbog čega su se japanski borbeni avioni zamalo sudarili sa njima, saopštilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Sjeverna Koreja je proširila saradnju sa Rusijom i Kinom – vjeruje se da je Sjever isporučio rakete i drugu municiju Rusiji kako bi pomogla njen rat u Ukrajini, u zamjenu za dobijanje ruske raketne tehnologije.

Japan ima teritorijalne sporove sa Kinom oko ostrva u Istočnom kineskom moru, na koja također polaže pravo Peking.

Sukob između Kine i Filipina oko brojnih spornih priobalnih područja u Južnom kineskom moru također su eskalirali ove godine, u slučaju u kojem je SAD upozorio Kinu da su, ako filipinske snage budu napadnute, dužne braniti saveznika.

Kina je, međutim, upozorila Washington da se drže podalje od onoga što ona naziva čisto azijskim sporom.

Kineski letovi i bliski susreti na moru sa američkim ratnim avionima i brodovima prestali su otkako su se američki predsednik Joe Biden i kineski lider Xi Jinping u novembru dogovorili da stabilizuju svoje odnose i ponovo uspostave vojnu komunikaciju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada