Vojni stručnjak: Izrael jednim otkrivenim tunelom ‘pokriva’ vojni neuspjeh

Okupaciona vojska je objavila da je otkrila tunel za koji se navodi da se proteže na četiri kilometra, a prema karti koju je objavila pokazuje samo 1.300 metara.

General-major Fayez Al-Duwairi kaže da je špkazivamke tunela samo medijska pompa Izraela (Al Jazeera)

Vojni ekspert, general-major Fayez Al-Duwairi, izjavio je kako je mnogo nejasnih informacija vezanih za tunel o čijem otkriću izvještava okupaciona vojska, ističući da je ono što je Izrael objavio u suprotnosti s činjenicom da se tunel prostire na udaljenosti od četiri kilometra, kako Izrael tvrdi.

Okupaciona vojska je objavila da je otkrila tunel za koji se navodi da se proteže na četiri kilometra, a kojim je upravljao Muhammad al-Sinwar, brat vođe Islamskog pokreta otpora Hamas u Pojasu Gaze Yahya al-Sinwar.

Al-Duwairi je rekao da govor glasnogovornika okupacione vojske o neotkrivanju kraja tunela nameće pitanje o načinu na koji su mogli odrediti njegovu dužinu.

Prema karti koju je okupator objavio, dodaje Al-Duwairi, ona pokazuje samo 1.300 metara, što znači da unutar Gaze ili unutar okoline enklave, odnosno ispod naselja, ima (još) 2.700 metara.

Ukupna dužina tunela 570 kilometara

Al-Duwairi je kazao da se ovaj tunel, kojim slučajem, vezuje na glavnu tunelsku mrežu, uopće ne bi objavljivali njegovo otkriće, jer bi ih iznošenje u javnost te informacije onemogućilo postizanja ikakve vojne koristi njegovim otkrivanjem.

Stoga objava o otkrivanju tunela povezanog s mrežom tunela značila bi davanje prilike Hamasu da preduzme brzu akciju kako bi ga odvojio od ostalih tunela, što je nelogično, smatra Al-Duwairi.

Vojni stručnjak vjeruje da medijska pompa koju je Izrael podigao u vezi s ovim tunelom – koji je posjetio i izraelski ministar odbrane Yoav Galant – ima za cilj opravdanje neuspjeha kopnene operacije u postizanju ciljeva i visoke cijene zbog Hamasovog vladanja podzemljem, odnosno tunelima.

Osim medijske pompe i njenih ciljeva, ono što se dogodilo – prema vojnom stručnjaku – jeste da je okupacionoj vojsci trebalo 50 dana kopnenog rata kako bi otkrila samo jedan tunel dužine 1.300 metara, od 570 kilometara ukupne dužine mreže tunela u Gazi, prema izvještajima.

Izvor: Al Jazeera