Sjeverna Koreja ponovno ispalila balističku raketu

Japanski zvaničnik izjavio je da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi, koja ima domet veći od 15.000 kilometara.

Ovo je drugo lansiranje rakete za manje od 12 sati (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak balističku raketu, izvijestila je južnokorejska vojska, a japanski zvaničnik izjavio je da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM) koja ima domet veći od 15.000 kilometara.

To je drugo lansiranje rakete za manje od 12 sati, ispaljena je sa područja u blizini glavnog grada Pjongjanga prema moru uz istočnu obalu Sjeverne Koreje i letjela je oko 1.000 kilometara, saopćio je Glavni štab južnokorejske vojske.

Podaci o dometu rakete nisu bili odmah dostupni, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Japansko Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je raketa pala u more zapadno od otoka Hokkaida sat i 13 minuta poslije lansiranja.

Zamjenik ministra odbrane Shingo Miyake novinarima je izjavio da je riječ o raketi klase ICBM, koja ima domet veći od 15.000 kilometara i može doseći bilo koje mjesto u SAD-u, dodajući da je projektil letio 73 minute.

Sjeverna Koreja prethodne rakete ispaljivala je sa međunarodnog aerodroma kod Pjongjanga.

SAD osudio lansiranje raketa

Prošle sedmice je zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost rekao da se Sjeverna Koreja možda priprema za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa, odbijajući navesti detalje.

Zadnje lansiranje rakete uslijedilo je nakon lansiranja balističke rakete kratkog dometa u nedjelju, koja je letjela oko 570 kilometara od područja u blizini Pjongjanga i pala u okean.

Nakon lansiranja Sjeverna Koreja izdala je saopćenje u kojemu osuđuje SAD za orkestriranje “uvoda u nuklerani rat”, uključujući dolazak podmornice na nuklearni pogon u Južnu Koreju u nedjelju.

Sjedinjene Američke Države osudile su sjevernokorejsko lansiranje raketa, a glasnogovornik State Departmenta rekao je da predstavljaju prijetnju susjednim državama.

“Ova lansiranja, kao i druga lansiranja balističkih projektila koje je Pjongjang izveo ove godine, krše više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, kazao je glasnogovornik.

Izvor: Agencije