Rusija stavila pisca Borisa Akunjina na listu ‘terorista i ekstremista’

Pravim imenom Grigorij Čhartišvili, pisac gruzijskog porijekla dodan je na popis Rosfinmonitoringa, ruske službe za finansijski monitoring.

Ruski pisac Boris Akunjin (u sredini) govori okupljenima 13. maja 2012. (Reuters)

Rusija je stavila pisca Borisa Akunjina, kritičara Kremlja koji živi u egzilu od 2014. godine, na popis “terorista i ekstremista”, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Pravim imenom Grigorij Čartišvili, pisac gruzijskog porijekla dodan je na popis Rosfinmonitoringa, ruske službe za finansijski monitoring.

“Teroristi su me proglasili teroristom”, ocijenio je on na Facebooku.

Prošle sedmice je protiv njega otvorena istraga zbog diskreditiranja vojske, naveo je u ponedjeljak izvor upoznat s tim slučajem za Interfax.’

‘Pobijedila je ludost’

Rođen u Gruziji 1956. godini, tada sovjetskoj republici, Akunjin je poznat u Rusiji po svojim historijskim kriminalističkim romanima, a naročito uspješnoj sagi “Doživljaji Erasta Fandorina” o ruskom Sherlocku Holmsu iz carske Rusije.

Napisao je i “Historiju ruske države”, djelo u devet knjiga koje obrađuje razvoj ruske države do revolucije 1917.

Akunjin se 2014. izjasnio protiv aneksije Krima nakon čega je otišao u egzil u London. Kada je 24. februara 2022. počela ruska invazija na Ukrajinu, na Facebooku je osudio izbijanje “apsurdnog rata”.

“Pobijedila je ludost”, napisao je. “Rusiju vodi mentalno poremećeni diktator, gore još, ona slijedi njegovu paranoju.”

Brojne nagrade i priznanja

Osnovao je projekt “Prava Rusija” koji podržava nekoliko istaknutih osoba iz kulture koji žive u egzilu i protive se napadu na Ukrajinu, a koji bi trebao pomagati ukrajinskim izbjeglicama.

Njegove knjige prodane su samo u Rusiji u više od 18 miliona primjeraka i prevedene su na trideset jezika.

Nominiran je za nagradu Smirnoff-Booker (2000.), proglašen je ruskim piscem godine, osvojio je nagradu Antibooker 2000. te je bio u finalu književne nagrade Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2018. Prema njegovim romanima snimljeni su brojni filmovi i serije.

Izvor: Agencije