Prvi lokalni izbori u Iraku nakon deset godina

Izbori pripremaju teren za parlamentarne izbore zakazane za 2025. godinu, koji će odrediti ravnotežu snaga u zemlji.

Glasanje se održava u 15 od 18 iračkih provincija za odabir 285 članova vijeća (Reuters)

U Iraku je u ponedjeljak počelo glasanje na prvim izborima za pokrajinska vijeća u posljednjih deset godina, a vladajući šiitski muslimanski savez vjerovatno će proširiti vlast usred bojkota populističkog klerika Moqtade al-Sadra, njegovog glavnog političkog rivala.

Izbori pripremaju teren za parlamentarne izbore zakazane za 2025. godinu, koji će odrediti ravnotežu snaga u zemlji u kojoj su grupe koje su povezane s Iranom ostvarile političke dobitke posljednjih godina.

Lokalni izbori su posljednji put održani 2013. godine.

Odgađani su zbog rata protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji su zauzeli velike dijelove Iraka, ali su na kraju poraženi, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Imenovanje moćnih guvernera

Sadrovi šiitski rivali, koji su blokirali njegovu kandidaturu za formiranje vlade nakon što je izašao kao pobjednik na parlamentarnim izborima 2021. godine, vjerovatno će preuzeti kontrolu nad većinom lokalnih vijeća, posebno u južnim provincijama koje su uglavnom šiitske.

Ovo bi dodatno učvrstilo moć vladajućeg šiitskog saveza, koji je blizak Iranu, poznat kao Koordinacioni okvir, produbljujući njihovu moć putem pristupa državnom naftnom bogatstvu, koje se može potrošiti na lokalne projekte i usluge.

Alijansa već čini jedini blok u parlamentu, nakon što su se članovi Sadrove stranke povukli.

Glasanje se održava u 15 od 18 iračkih provincija za odabir 285 članova vijeća, čije dužnosti uključuju imenovanje moćnih guvernera provincija i nadgledanje lokalne administracije.

Očekuje se da će se izbori u iračkoj poluautonomnoj regiji Kurdistan, koja uključuje tri provincije, održati sljedeće godine.

Izvor: Agencije