Okupatori potvrdili još četvericu ubijenih vojnika u borbama

Gubici izraelske vojske porasli su proteklih dana, uz intenziviranje borbi s palestinskim otporom u južnom dijelu Pojasa Gaze, posebno u Khan Yunisu.

Rastu gubici u redovima okupatorske vojske s pojačavanjem borbi u južnom dijelu Gaze (Getty)

Okupatorska vojska priznala je u ponedjeljak da su im nedjelju navečerć poginula četverica vojnika u borbama u južnom  dijelu Pojasa Gaze.

Time se broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije u Gazi popeo na 132, prema onome što je Izrael priznao.

Izraelska radiodifuzna korporacija prenijela je saopćenje glasnogovornika vojske u kojem se navodi da su još četverica vojnika ubijena tokom borbi na jugu Gaze, uz napomenu da je peti vojnik ranjen u tim sukobima, ne navodeći više detalja.

Time se ukupan broj poginulih u redovima izraelske vojske popeo na 458 mrtvih, uključujući vojnike i oficire, od kako je počela operacija “Potop Al-Aksa” 7. oktobra, prema najnovijim zvaničnim podacima.

Gubici izraelske vojske porasli su proteklih dana uz intenziviranje borbi s palestinskim otporom na jugu Gaze, posebno u Khan Yunisu.

Hamas: Izraelski gubici mnogo veći

Otpor je saopćio da su izveli niz operacija i napada na tenkove, vozila okupatorske vojske i grupe vojnika, što je rezultiralo “velikim brojem mrtvih i ranjenih” na strani izraelske vojske.

U nedjelju je okupatorska vojska priznala pogibiju jednog oficira i dva vojnika te ranjavanje devetero Izraelaca – dva oficira i tri vojnika – u borbama na jugu Gaze.

Abu Obaida, glasnogovornik Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog ogranka Islamskog pokreta otpora Hamas, potvrdio je, u nizu redovnih obraćanja, da podaci o mrtvim i ranjenim koje službeno objavljuje okupatorska vojska ”nisu stvarni” i da su brojke mnogo veće.

Izraelska agresija na Gazu traje već 73 dana, ostavljajući za sobom gotovo 19.000 poginulih i više od 51.000 ranjenih, uglavnom žena i djece, uz ogromno razaranje stambenih zgrada, vitalnih objekata i bolnica.

Izvor: Al Jazeera