Njemačka vojna jedinica bit će trajno raspoređena u Litvaniji

Glavni dio jedinice Bundeswehra koja će biti raspoređena u baltičkoj zemlji počet će pristisati 2025. godine, a punu borbenu gotovost će dostići do 2027.

U sastavu njemačkih snaga će biti 4.800 vojnika i oko 200 civila (AP)

Glavni dio njemačke vojne jedinice koja će biti raspoređena u Litvaniji počet će pristisati 2025. godine, a punu borbenu gotovost će dostići do 2027. godine, izjavio je u ponedjeljak litvanski ministar odbrane Arvydas Anusauskas.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da je sporazum o trajnom razmještanju njemačke brigade u Litvaniji “historijski trenutak”, istakavši da je to prvi put da Njemačka dugoročno stacionira svoje trupe van svojih granica, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pistorius: Branimo teritoriju NATO-a

“Hoćemo i spremni smo braniti teritoriju NATO-a”, kazao je Pistorius na zajedničkoj konferenciji za novinare s litvanskim kolegom.

Prema njegovim riječima, jedinica Bundeswehra koja će biti razmještena u Litvaniji trebala biti biti u potpunosti raspoređena u punom sastavu do 2027. godine.

Pistorius je objasnio da je, “nakon ruske invazije na Ukrajinu”, odlučeno da se, u koordinaciji s NATO-om, u Litvaniji dugoročno rasporedi jedinica u čijem sastavu će biti 4.800 vojnika i oko 200 civila.

Izvor: Agencije