Khalil al-Hayya: Otpor je u stanju izdržati mjesecima

Zamjenik šefa Hamasa u Pojasu Gaze za Al Jazeeru kaže kako je palestinski otpor sposoban nanijeti izraelskom okupatoru još gubitaka u ljudstvu i opremi.

Khalil Al-Hayya: Hamas ne odgovara na prijetnje pod pritiskom (Reuters)

Khalil al-Hayya, zamjenik šefa Islamskog pokreta otpora Hamas u Pojasu Gaze, izjavio je da je palestinski otpor u stanju izdržati danima, sedmicama i mjesecima u trenutnom ratu, naglasivši da treba doći do potpunog prekida vatre i povlačenja okupatorskih snaga iz Gaze prije razgovora o razmjeni zarobljenika.

Al-Hayya je u intervjuu za Al Jazeeru kazao kako pokret želi zaustaviti agresiju i onda krenuti u rekonstrukciju i izgradnju, a zatim otvoriti pitanje razmjene zarobljenika.

Ističe da je ”dan poslije” u Gazi pobjeda, a ko god razmišlja o periodu nakon Hamasa, u velikoj je zabludi”.

Istakao je da nije razumno sklapati dogovor o razmjeni zarobljenika s Izraelom dok traju sukobi, naglasivši da je Hamas spreman za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni.

Ponovio je stav pokreta da pitanje razmjene zarobljenika ne može biti otvoreno dok se agresija ne zaustavi.

Palestinski narod nepokolebljiv na svojoj zemlji’

“Hamas ne odgovara na prijetnje pod pritiskom, a ono što je važno danas zaustavljanje je agresije i ovog ludog rata”, dodao je.

Što se tiče razvoja dešavanja na terenu, Al-Hayya je rekao kako je “otpor postojan i sposoban da nanese neprijatelju još gubitaka u ljudstvu i opremi”.

”Neprijatelj nije miran ni u Gazi, ni u Khan Yunisu, ni na sjeveru, niti na bilo kojem području u Pojasu Gaze.”

Naglasio je da se palestinski narod “neće predati i da će ostati nepokolebljiv na svojoj zemlji te prigrliti svoj otpor, iako je posvuda izložen barbarskim, nacističkim i surovim napadima”.

“Ništa nas neće odvratiti od toga da branimo svoj narod sve dok ne oslobodimo našu zemlju i naše svetinje”, kazao je.

Skrenuo je pažnju na to da je operacija “Potop Al-Aksa” pokrenuta kao “odgovor na napad na naše svetinje, nepoštivanje palestinskog naroda, ignoriranje njegovih prava i pokušaje da se uništi palestinsko pitanje”.

Naglasio je da ja stav Hamasa sasvim jasan i da želi jedinstvo palestinskog naroda u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ističe da je budućnost Gaze povezana s budućnošću Jerusalema i cijele Palestine, “jer su oni jedno i o vlasti odlučuje naš narod”.

Što se tiče humanitarne pomoći, Al-Hayya kaže da ulazak 100 kamiona dnevno uopće nije dovoljan kako bi se pružila pomoć opkoljenom Pojasu.

‘Treba nam 500 kamiona pomoći dnevno’

Napominje da Gazi ”trebaju stotine kamiona svakoga dana kako bi se pomoglo našim ljudima koji trenutno pate”.

Naglasio je da je Hamas dio palestinskog naroda i da je otvorio sve mogućnosti za povećanje pomoći, napominjući da arapske i islamske zemlje mogu prisiliti okupaciju da dopusti ulazak pomoći u Gazu.

Također se osvrnuo na razgovor o otvaranju Kerem Shalom, graničnog prelaza između Egipta, Pojasa Gaze i Izraela, naglasivši da Hamas želi da ulazi 500 kamiona pomoći dnevno.

Odao je priznanje nacijama i narodima slobodnog svijeta koji demonstriraju na ulicama protiv agresije, kao i otporu u Libanu, koji odvlači pažnju okupatorske vojske na sjevernom frontu, te Iraku, zbog stavova podrške palestinskom otporu.

Posebno se zahvalio pokretu Husi (Ansar Allah) u Jemenu, rekavši da su promijenili balans snaga nakon zapljene brodova u Crvenom moru i moreuzu Bab al-Mandab, tražeći od njih da nastave to činiti i dalje.

Izvor: Al Jazeera