Delegacija američkih investitora stigla u Izrael da pruži podršku tehnološkom sektoru

Operacija „Potop al-Aqsa“, koju je palestinski otpor pokrenuo 7. oktobra, zadala je težak udarac izraelskom tehnološkom sektoru.

Delegacija američkih investitora posjetit će izraelsku vojsku (Izraelske odbrambene snage)

Jučer je 65-očlana delegacija, koju čine američki investitori, izvršni direktori u tehnološkim sektorima i vlasnici kapitala, stigla u Izrael kako bi pružila podršku izraelskom tehnološkom sektoru usred rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

List Yedioth Ahronoth danas je objavio da delegaciju predvodi izvršni direktor Meetup platforme David Siegel, zajedno sa partnerima u upravljanju platformom iz investicijskih ogranaka firmi Bain&Company i Apollo Investments.

Operacija „Potop al-Aqsa“, koju je palestinski otpor pokrenuo 7. oktobra, zadala je težak udarac izraelskom tehnološkom sektoru, koji je jedan od najvažnijih ekonomskih sektora Izraela.

Posjeta Gazi

Prema onome što je list objavio, delegacija bi se u naredna tri dana trebala sastati sa predsjednikom Isaacom Herzogom, ministrom Bennyjem Gantzom i ministrom ekonomije Nirom Barkatom.

Delegacija, također, namjerava posjetiti naselja u Gazi i upoznati izraelske vojnike, porodice Izraelaca koji su u zatočeništvu Hamasa i još neke lokalne poslovne ličnosti. Delegacija će, kako list navodi, podržati izraelske preduzetnike i kompanije.

List citira Siegela: „Nakon 7. oktobra, smatramo da kompanije u sektoru investicija i tehnologije moraju stati uz Izrael, i to ne samo pukim doniranjem. Moramo biti prisutni da bismo rekli da smo bili i ostat ćemo ovdje da podržimo cjelokupno okruženje prosperitetnog tehnološkog sektora Izraela.“

Dodao je: „Tehnološki sektor sada ima veću potrebu za podrškom, posebno kada se toliko izraelskih poduzetnika i njihove radne snage nalaze kao rezervisti (u ratu u Gazi).“

Neviđeni pad prodaje

Investitor firme Bain Capital, Ron Miasnik, rekao je da je delegacija tu da pomogne u rješavanju ekonomskih previranja uzrokovanih ratom: „Fokusiramo se na podršku i pomoć u globalnoj rekonstrukciji izraelske tehnološke industrije.“

U jednom članku Yedioth Ahronotha objavljenom prošle sedmice citirani su stručnjaci koji kažu da je „izraelski tehnološki sektor počeo da zaostaje“.

List je istakao da je izraelski sektor visoke tehnologije, kojeg je karakterizirala energičnost i transparentnost, sada postao poput utočišta te da živi u snu bez izgleda da će se život vratiti u normalu.

Ranije, izvještaj računovodstvene firme PwC u Izraelu otkrio je neviđeni pad prodaje i javne ponude izraelskih kompanija, koji premašuje 50 posto u odnosu na 2022. godinu, što je najniži nivo u posljednjih 10 godina.

Brojke o tehnološkom sektoru u Izraelu

Prema podacima Izraelske uprave za inovacije, sektor visoke tehnologije predstavljao je 18 posto izraelskog BDP-a 2022. godine te je njegov doprinos BDP-u bio najveći.

U istoj godini proizvodnja sektora se udvostručila, dostižući 290 milijardi šekela (78,6 milijardi dolara), dok je 2012. iznosila 126 milijardi šekela (34,15 milijardi dolara).

Prema podacima, izvoz sektora visoke tehnologije predstavljao je 48,3 posto ukupnog izraelskog izvoza u 2022. godini, a iznosio je 71 milijardu dolara, što je rast od 107 posto u odnosu na 2012. godinu.

Prema podacima iz 2022. godine, u ovom sektoru je 401.9 hiljada zaposlenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije