Bivši zarobljenica poziva Netanyahua da postigne dogovor s Hamasom

Ubistvo trojice zarobljenika u paljbi izraelske vojske potvrđuje da su zarobljenici bili u pravu kada su upozorili ratni kabinet da bi borbe mogle ugroziti njihovu sigurnost.

Vlada Benjamina Netanyahua pozvala je da se predloži dogovor o povratku zarobljenika koji se nalaze u Gazi (Al Jazeera)

Raz Ben-Ami, bivša izraelska zarobljenica u Pojasu Gaze, pozvala je vladu Benjamina Netanyahua da “hitno” postigne dogovor o razmjeni zarobljenika s Islamskim pokretom otpora Hamas, nakon što je otkriveno da su trojica izraelska zarobljenika ubijena u paljbi okupatorske vojske tokom napredovanja u enklavi.

Za izraelski list Haaretz navela je da ubistvo trojice zarobljenika u paljbi izraelske vojske u gradu Gaza potvrđuje da su zarobljenici bili u pravu kada su upozorili izraelski ratni kabinet da bi borbe mogle ugroziti njihovu sigurnost.

Vlada je pozvala da se predloži dogovor o povratku zarobljenika koji se nalaze u Gazi, ističući da se njihov povratak u zamjenu za palestinske zatvorenike smatra “hitnim i odlučujućim pitanjem”.

‘Šta to čeka ratni kabinet?’

Ben-Ami, čiji se suprug još uvijek nalazi u zatočeništvu u Gazi, rekla je kako čeka da od ratnog kabineta, užeg kabineta vlade koji predvodi agresiju na Gazu, čuje glavne smjernice o sporazumu o razmjeni.

Postavila je pitanje: “Šta to čeka ratni kabinet? Čeka li da porodice zarobljenika primaju jedno tijelo za drugim?”

Haaretz je prenio riječi i oca izraelskog zarobljenika Itaija Chena, koji je kazao da je lakše održati sastanak s američkim predsjednikom nego s ratnim kabinetom, s obzirom na poteškoće u komunikaciji s vladom, koja i dalje ne odustaje od opcije rata.

Netanyahu je rekao kako je neophodan vojni pritisak da se zarobljenici vrate i da se dobije rat.

Dodao je da je obavijestio izraelske pregovarače da će vojni pritisak pomoći u pregovorima o povratku zarobljenih.

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz smatra da vojska vodi težak, složen i bolan rat i da joj se mora dati vremena da izvrši svoje zadatke.

‘Vojnici su umorni i napeti’

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Netanyahuom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom, dodao je da je vlada, uprkos svim poteškoćama, odlučna da nastavi rat kako bi vratila sve zarobljenike.

Ubistvo trojice izraelskih zarobljenika u Gazi u napadu izraelskih snaga izazvalo je ogorčene reakcije u Izraelu.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus saopćio je da je incident “šokirao cijelu vojsku”.

Za mrežu CNN je dodao da su vojnici koji su otvorili vatru prekršili pravila borbe, ali smatra da su “umor i napetost” vjerovatno razlog za to.

Izvor: Al Jazeera