Ukrajina tvrdi da je oborila rusku krstareću raketu

Ukrajinske zračne snage objavile su da su srušile krstareću raketu i 20 ruskih dronova, a Moskva tvrdi da su ruski sistemi protuzračne odbrane srušili 33 drona koja je lansirala Ukrajina.

Nije jasno koliko je dronova Rusija ukupno lansirala niti je li napad uzrokovao štetu ili žrtve (Reuters - Ilustracija)

Ukrajinske zračne snage objavile su da su srušile krstareću raketu i 20 ruskih dronova, a rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruski sistemi protuzračne odbrane srušili 33 drona koja je lansirala Ukrajina.

“Rusija je tokom noći pokrenula zračni napad na Ukrajinu koristeći balistički projektil Iskander, krstareću raketu i jurišne bespilotne letjelice”, saopćile su u nedjelju ukrajinske zračne snage, prenosi Hina.

Ukrajinski sistemi protuzračne odbrane uništili su krstareću raketu i 20 jurišnih dronova, objavile su zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Raketa Iskander “nije dosegla svoj cilj”, rečeno je, bez navođenja detalja.

Lansiranje dronova

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje.

Nije jasno koliko je dronova Rusija ukupno lansirala niti je li napad uzrokovao štetu ili žrtve.

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane objavilo da su ruski sistemi protuzračne odbrane uništili 33 drona koje je lansirala Ukrajina iznad nekoliko ruskih regija.

Dronovi su presretnuti ili uništeni prije nego što su stigli do svojih ciljeva u regijama Lipetsk, Rostov i Volgograd, saopćilo je ministarstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, bez dodatnih pojedinosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada