Trump: Imigranti bez dokumenata ‘truju krv naše zemlje’

Donald Trump se tokom predizborne kampanje u New Hampshireu pobunio protiv rekordnog broja migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći američku granicu.

Profesor Jason Stanley je rekao da Trumpove riječi ponavljaju retoriku nacističkog vođe Adolfa Hitlera (Reuters)

Donald Trump, republikanski predsjednički kandidat, rekao je da imigranti bez dokumenata “truju krv naše zemlje”, ponavljajući riječi koje su ranije izazvale kritike zbog ksenofobije i prizvuka nacističke retorike.

Trump je to rekao tokom predizborne kampanje u New Hampshireu gdje se pobunio protiv rekordnog broja migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći američku granicu. Trump je obećao suzbiti ilegalnu imigraciju i ograničiti legalnu imigraciju ako bude izabran za drugi četverogodišnji predsjednički mandat, prenosi Hina.

“Oni truju krv naše zemlje”, rekao je Trump na skupu u gradu Durhamu na kojem je sudjelovalo nekoliko hiljada pristalica, dodavši da imigranti u SAD-u osim iz Južne Amerike dolaze iz Azije i Afrike. “Iz cijeloga svijeta slijevaju se u našu zemlju”.

Trump je upotrijebio iste riječi o “trovanju krvi” tokom intervjua za National Pulse, desničarsku web stranicu, koji je objavljen krajem septembra. To je izazvalo osudu Antidifamacijske lige, čiji je čelnik Jonathan Greenblatt nazvao takav jezik “rasističkim, ksenofobičnim i vrijednim prezira”.

‘Opasno korištenje jezika’

Jason Stanley, profesor s Yalea i autor knjige o fašizmu, rekao je da je Trumpovo opetovano korištenje tog jezika opasno.

Rekao je da Trumpove riječi ponavljaju retoriku nacističkog vođe Adolfa Hitlera, koji je u svojoj političkoj raspravi “Mein Kampf” upozorio protiv toga da njemačku krv truju Jevreji.

“On sada ponavlja takve riječi na skupovima. Ponavljanjem opasnog govora on postaje normalan kao i postupci koje preporučuje”, rekao je Stanley.

“To je vrlo zabrinjavajući rječnik za sigurnost imigranata u SAD-u”, upozorava Stanley.

U oktobru je glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung odbacio kritike izjava bivšeg predsjednika kao “besmislene”, tvrdeći da sličan rječnik prevladava u knjigama, novinskim člancima i na TV-u.

Kada je u subotu upitan za komentar, Cheung se nije direktno osvrnuo na Trumpove riječi i umjesto toga se osvrnuo na kontroverze vezane uz to kako se američki fakulteti nose sa studentskim protestima od Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, rekavši da su mediji i akademska zajednica pružili “sigurno utočište opasnim antisemitskim i prohamasovskim retorikama koje su i opasne i alarmantne”.

Riječi o “trovanju krvi naše zemlje” nisu bile u Trumpovu pripremljenom govoru koji je distribuiran medijima prije događaja u subotu i nije jasno je li njegova upotreba te retorike bila planirana ili spontana.

Trump je vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 2024. godine, a sigurnost državnih granica postala je glavna tema njegove kampanje.

Tvrde mjere

Obećao je vratiti tvrde mjere iz svog predsjedničkog mandata 2017.-2021. i provesti nove koje dodatno suzbijaju imigraciju.

Predsjednik Joe Biden, vjerovatni kandidat Demokratske stranke, nastojao je donijeti humaniju i uređeniju useljeničku politiku, ali se bori s rekordnim brojem migranata, što predstavlja opasnost za njegovu kampanju za reizbor.

Tokom predizborne kampanje Trump je u više navrata koristio huškački jezik kako bi opisao problem granice i kritizirao Bidenovu politiku.

U subotu je recitirao stihove pjesme koju je preinačio kako bi imigrante usporedio sa smrtonosnim zmijama.

Ako bude ponovno izabran, Trump je obećao “zaustaviti invaziju na našu južnu granicu i započeti najveću domaću operaciju deportacije u američkoj historiju”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada