Pistorius: Evropa mora što prije osigurati bolju vlastitu odbranu

SAD će vjerovatno smanjiti svoje vojno angažiranje u Evropi, istakao je Boris Pistorius, navodeći da zbog toga Evropljani moraju više da se angažiraju da bi sami osigurali sigurnost kontinenta.

Pistorius je istakao da je jasno da će Evropa morati da poveća pomoć Ukrajini ukoliko u SAD-u ne bude postignut dogovor o novoj pomoći Kijevu (Reuters)

Evropa mora što prije da osigura bolju vlastitu odbranu zbog toga što bi se krajem decenije mogle pojaviti nove vojne prijetnje i pošto se fokus Sjedinjenih Američkih Država pomjera ka regiji Indo-Pacifika, izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

On je rekao za Welt am Sonntag da je Rusija značajno povećala proizvodnju oružja zbog rata u Ukrajini, istovremeno prijeteći baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, SAD će vjerovatno smanjiti svoje vojno angažiranje u Evropi jer se više okreću Indo-Pacifiku, istakao je Pistorius, navodeći da zbog toga Evropljani moraju više da se angažiraju da bi sami osigurali sigurnost kontinenta.

Proizvodnja oružja

On je napomenuo da će, ipak, biti potrebno vrijeme da Evropa poveća vlastitu proizvodnju oružja, prenio je Reuters.

Pistorius je istakao da je jasno da će Evropa morati da poveća pomoć Ukrajini ukoliko u SAD-u ne bude postignut dogovor o novoj pomoći Kijevu.

Njemački ministar odbrane rekao je da želi što prije da otputuje u Poljsku radi razgovora o unapređenju odbrambene saradnje sa tom zemljom.

Pistorius je rekao da za sada njemačka vojska ne planira da ima velike misije, kako one što su bile u Afganistanu i Maliju, ali da su male misije u planu.

Izvor: Agencije