Danska će uvesti ekološku taksu na avionske karte od 2025.

Mjera bi trebala omogućiti finansiranje investicija u korist ekološke tranzicije domaćeg zračnog saobraćaja.

Taksa će biti veća za srednje i duge relacije (EPA / Ilustracija)

Danska će 2025. godine uvesti ekološku taksu na avionske karte, u prosjeku od 13,5 eura do 2030. godine, saopćila je Vlada u Kopenhagenu, pozivajući se na evropsku odluku o uvođenju takve takse.

“Saobraćajni sektor trenutno prolazi kroz brzu zelenu tranziciju, a ovim sporazumom to se tiče i avijacije. Uvijek će biti moguće putovati avionom, ali to mora biti učinjeno na ekološki način”, rekao je ministar saobraćaja Thomas Danielsen, prenose danski mediji.

Taksa, koja će se primjenjivati na letove koji polaze iz Danske, iznosit će 30 kruna (četiri eura) za kratke letove kada bude uvedena 2025. godine i postepeno će se povećavati na 50 kruna 2030. godine, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Taksa će biti veća za srednje i duge relacije i iznosit će i do 410 kruna (oko 60 eura) do 2030. godine.

Dobit dvije milijarde eura godišnje

“Pretpostavljam da ćemo tokom godina imati zajedničku evropsku regulativu u ovoj oblasti. To bi bio pravi put”, kazao je ministar klime i energetike Lars Aagaard.

Mjera bi trebala omogućiti finansiranje investicija ukorist ekološke tranzicije domaćeg zračnog saobraćaja, kao i povećanje penzija onima s najnižim primanjima.

Takse bi godišnje trebale donijeti oko dvije milijarde eura.

Izvor: Agencije