Zelenski: Ukrajina će slaviti još jednu pobjedničku odluku ulaskom u EU

Predsjednik Ukrajine kaže da je pred zemljom i dalje ogroman posao na integraciji u Evropsku uniju, ali da je Kijev dokazao za šta je sposoban.

Doći će vrijeme kada ćemo moći proslaviti pristupanje Ukrajine u Uniju, rekao je Volodimir Zelenski (EPA)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u petak kako će Ukrajina imati još jednu “pobjedničku odluku” kada bude slavila pristupanje Evropskoj uniji.

“Bit će još jedna pobjednička odluka – doći će vrijeme kada ćemo moći proslaviti pristupanje Ukrajine u EU”, rekao je  on u televizijskom obraćanju naciji u gradu Lavovu, nakon povratka iz nenajavljene posjete bazi američke vojske u Wiesbadenu, Njemačka.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Evropsko vijeće objavio da će početi pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, zemljama koje su dobile status kandidata u junu 2022. godine, i da je Gruziji dalo formalni status kandidata.

Opisujući rezultat sastanka Evropskog vijeća kao “izvanredan” za Ukrajinu i cijelu Evropu, Zelenski je izrazio zahvalnost onima koji su podržali Kijev i “ispunili tačno ono što smo dogovorili”, kao i svima u Ukrajini koji su učinili “sve potrebno”.

Dodao je da je pred Ukrajinom i dalje ogroman posao na integraciji u EU, ali da je Kijev dokazao za šta je sposoban. ​​​​

U međuvremenu je Njemačka završila isporuku dodatnog sistema protuzračne odbrane Patriot Ukrajini, potvrdile su vlasti u petak.

Njemačka isporučila drugi sistem Patriot

Prema dokumentu objavljenom na internetskoj stranici njemačke vlade, Berlin je nedavno isporučio drugi sistem Patriot, s lanserima, projektilima i rezervnim dijelovima, prenosi Anadolija.

Vladina ažurirana lista uključuje 14 dodatnih sistema za detekciju bespilotnih letjelica, više od deset vojnih vozila, uključujući kamione, te oko 7.000 komada municije kalibra 155 milimetara.

Ranije ove sedmice je kancelar Olaf Scholz rekao da će Njemačka nastaviti pružati vojnu podršku Ukrajini i da će se fokusirati na jačanje sposobnosti protuzračne odbrane zemlje.

Naglasio je da planirana vojna pomoć od osam milijardi eura za narednu godinu neće biti pogođena planiranim smanjenjem budžeta za 2024. godinu.

Njemačka je trenutno drugi najveći dobavljač oružja Ukrajini, nakon SAD-a.

Izvor: Agencije