Vojni stručnjak: Pogibije izraelskih oficira česte jer vojnici nisu kvalificirani

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, u četvrtak su objavile ubistvo 10 izraelskih vojnika, a dan ranije 10 drugih, među kojima je šest oficira.

U Pojasu Gaze i dalje se vode borbe, za koje okupacija kaže da su najžešće (Reuters)

Vojni stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, komentirajući povećanje broja poginulih izraelskih oficira u Pojasu Gaze, rekao je da to pripisuje nedostatku kvalificiranih vojnika, zbog čega su oficiri uvijek u prvom planu.

U Pojasu Gaze, i na sjeveru i na jugu enklave, i dalje se vode borbe, za koje okupacija kaže da su najžešće.

Na sjeveru su borbe koncentrirane u Jabaliji, Sheikh Radwanu i Shujaiyi.

Najžešći sukobi na jugu Pojasa vode se u Khan Younisu, gdje su vojna vozila gađale Brigade al-Qassam, dok su Brigade al-Quds, vojno krilo Islamskog džihada, gađale vozila u centralnom dijelu Gaze.

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, u četvrtak su objavile ubistvo 10 izraelskih vojnika, a dan ranije 10 drugih, među kojima je šest oficira.

Al-Duwairi je kazao da je izraelska vojska jedina na svijetu koja postavlja oficira u svako vozilo, a to iz razloga što vojnici nisu kvalificirani da donose odgovarajuće odluke u važnim trenucima.

Tako je prije tri dana ubijen komandant jednog bataljona dok je lično predvodio vojnike u Shujaiyi.

Avionima se transportiraju teško povrijeđeni

Dodao je da korištenje aviona za transport ranjenih ukazuje na povećanje broja poginulih, jer se avioni koriste za transport teško povrijeđenih.

Vojni stručnjak je spomenuo izraelski sistem zaštite tenkova, koji se zove “TROPHY Active Protection System“.

Izumljen je 2007. godine, a u 2011. godini je proizvedeno njih 2.000.

Izazvao je divljenje Amerikanaca i Nijemaca te je bio ugrađen u američke tenkove Abrams i britanske tenkove Challenger 2.

Prema Al-Duwairijevim riječima, ovaj sistem podrazumijeva integrirani sistem rada sa senzorima, kamerama, mitraljezima i projektilima za gađanje bilo kakve prijetnje koju uoči.

Međutim, nije imao efekta u Gazi, jer je dizajniran da djeluje na otvorenim područjima i u tradicionalnim ratovima, kao i da locira projektile, a ne ljude.

Izvor: Al Jazeera