Vojni stručnjak: Bitka u Shujaiyi još nije počela, a odgovor otpora je bolji od očekivanog

Ono što se trenutno dešava u Shujaiyi tek je početak bitke, jer se glavni dio boraca otpora još nije uključio u borbe, što znači da je u borbama samo određeni broj njih.

Prema riječima vojnog stručnjaka, Brigade Shujaiya se smatraju udarnom silom, zajedno sa Brigadama al-Tuffah (Al Jazeera)

Vojni stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da se bitka trenutno odvija u sjevernom dijelu naselja Shujaiye, lijevo i desno od Bagdadske ulice, na ograničenom području, kako se može vidjeti na satelitskim snimcima.

Naglašava da stvarna bitka nije još počela. Pojasnio je da je ono što se trenutno dešava u Shujaiyi tek početak bitke, jer se glavni dio boraca otpora još nije uključio u borbe, što znači da je u borbama samo određeni broj njih.

Prema riječima vojnog stručnjaka, Brigade Shujaiya se smatraju udarnom silom, zajedno sa Brigadama al-Tuffah, te su zadužene za tačno određeno geografsko područje. Može se očekivati da napadnu iz bilo kojeg dijela u bilo koje vrijeme jer je raspored snaga u skladu sa prirodom misije.

Shodno tome, kaže Al-Duwairi, trenutno se bore samo snage prisutne u sjevernom dijelu Shujaiye, u području koje ne prelazi 1.800 metara dužine i 600 metara širine. Međutim, izraelske snage i dalje ne uspijevaju tamo ostvariti pobjedu i upadaju u složene zasjede tri puta.

Brigade Shujaiya djeluju bolje nego što se očekivalo

Vojni stručnjak kaže: „Ono što vidimo u sjevernom dijelu Shujaiye je mikrokosmos onoga što se događa općenito u Pojasu Gaze. To je slika koja otkriva nevjerodostojnost brojki koje je izraelska vojska objavila o mrtvima i ranjenima, kao i o njenom uspjehu u kontroli i primoravanju nekih boraca otpora da se predaju, kako navodi njihov vojni portparol.“

Bitka nije lahka niti za jednu stranu, kako kaže Al-Duwairi, ali činjenice pokazuju da Brigade Shujaiya djeluju bolje nego što se očekivalo.

Kada je posrijedi Izraelovih pet stotina napada na Pojas Gaze u roku od jedne sedmice, Al-Duwairi kaže da je to očekivano. Gubici okupacije su veliki, a lideri ih pravdaju nedostatkom podrške u oružju za bitke koje se vode iz neposredne blizine, zbog čega se boje za svoje borce. Okupator te gubitke pokušava nadoknaditi uništavanjem drugih područja.

Izvor: Al Jazeera