SAD pozdravio odluku EU da otvori pregovore s Ukrajinom i Moldavijom

Sjedinjene Američke Državev su pozdravili odluku EU da Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo u EU i otvori pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom.

Michel sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i predsjednicom Moldavije Majom Sandu (Rabia Mehmood)

Sjedinjene Američke Države pozdravile su odluku Evropske unije da otvori pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, saopćio je State Department, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Također su pozdravili odluku EU da Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo u EU i otvori pregovore o članstvu s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u saopćenju.

“Sjedinjene Američke Države nastavljaju snažno podržavati proces proširenja EU i radujemo se što ćemo podržati zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU dok nastavljaju s ključnim reformama na putu prema članstvu u EU”, navode iz State Departmenta.

BiH i kriteriji

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel objavio je u četvrtak na društvenoj mreži X da je Evropsko vijeće odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom te da je Gruziji odobren kandidatski status.

“Evropska unija će otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kada dosegne potrebni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo”, istakao je Michel.

Za sada nisu poznate pojedinosti kada će se održati prva međuvladina konferencija o pristupanju ni kada će se usvojiti pregovarački okvir.

Izvor: Agencije