Ruske vlasti: Aleksej Navaljni premješten u novi zatvor

Proces premještanja zatvorenika može trajati sedmicama, a advokati i porodice ne mogu dobiti informacije o njihovoj lokaciji i o tome kako su dok ne stignu na odredište.

Aleksej Navaljni, bivši advokat i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, osuđen je u augustu na dodatnih 19 godina zatvora (Reuters)

Zatočeni ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni premješten je u novi zatvor, u drugom dijelu zemlje, a njegov dolazak tamo bit će objavljen u skladu sa zakonom, objavile su u petak ruske zatvorske službe.

Saradnici Navaljnog izjavili su ranije u petak da ga njegov advokat nije vidio od 6. decembra, što je izazvalo zabrinutost.

Proces premještanja zatvorenika željeznicom kroz najveću zemlju na svijetu može trajati sedmicama, a advokati i porodice ne mogu dobiti informacije o njihovoj lokaciji i o tome kako su dok ne stignu na odredište, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sota.vision, web portal na ruskom jeziku koji prenosi vijesti sa sudskih procesa, objavio je da je bilješka o Navaljnom iz zatvorske službe u Vladimirskoj oblasti, gdje je bio držan u kazneničkoj koloniji, 235 kilometara istočno od Moskve, pročitana na sjednici suda u petak.

Utemeljitelj i glavni urednik tog portala, za ruske vlasti “strani agenti”, citirali su bilješku: “Aleksej Navaljni je napustio Saveznu zatvorsku ustanovu IK-6 u Vladimirskoj oblasti kako bi bio premješten u popravnu ustanovu koja se nalazi izvan Vladimirske oblasti, u skladu s presudom Moskovskog gradskog suda od 4. augusta 2023. godine.”

‘Ne znam se gdje je odveden’

Njegov dolazak u novi zatvor, koji u bilješci nije naveden, bit će objavljen u okviru sadašnje legislative, kaže se u bilješci.

Bivši advokat i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina osuđen je u augustu na dodatnih 19 godina zatvora, pored 11,5 godina koje je već služio.

“Ne zna se gdje je odveden”, rekla je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš, dodajući da je advokatima rečeno da je napustio Vladimirsku oblast 11. decembra.

Navaljni se 2021. godine dobrovoljno vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje je bio na liječenju zbog trovanja nervnim otrovom.

Njegove pristalice upoređuju ga s preminulim južnoafričkim čelnikom Nelsonom Mandelom, a ruske vlasti u njemu vide ekstremistu povezanog s američkom Centralnom obavještajom agencijom (CIA) te kako “želi destabilizirati Rusiju”.

Izvor: Al Jazeera