Politico: Washington ima riznicu informacija o ponašanju Izraela u ratu

Informacije koje su dostupne Sjedinjenim Američkim Državama su obavještajne i detaljne procjene u vezi sa vojnim pokretima i taktikama Izraela i Hamasa od početka rata.

Članovi Kongresa upoznati su sa obavještajnim informacijama na nekoliko kratkih sastanaka, uključujući sastanak s obavještajnim komitetima, prenosi 'Politico' (Anadolija)

Politico je objavio da Sjedinjene Američke Države imaju riznicu informacija o ponašanju Izraela u ratu, što im omogućava da procijene da li se Izrael pridržava zakona ratovanja.

Jedna američka web-stranica je prenijela da američki zvaničnici trenutno ne donose sudove o tome da li se Izrael pridržava zakona ratovanja, ali je Washington zaista prikupio detaljne obavještajne informacije, koje mu omogućavaju da to procijeni u budućnosti.

Prema tim izvorima, informacije koje su dostupne Sjedinjenim Američkim Državama su obavještajne i detaljne procjene u vezi sa vojnim pokretima i taktikama Izraela i Hamasa od početka rata. Uključuju podatke o ciljanju, korištenom oružju i potencijalnom broju mrtvih na obje strane.

Politico je iz ovih izvora prenio da su članovi Kongresa upoznati sa obavještajnim informacijama na nekoliko kratkih sastanaka, uključujući sastanak s obavještajnim komitetima. Također je prenio da su među tim informacijama i one koje se odnose na izraelsko korištenje „nevođene“ i „neinteligentne“ municije u ratu protiv Gaze.

Neselektivno bombardovanje

Na web-stranici se navodi da se Biden najvjerovatnije oslanjao na informacije kada je govorio o neselektivnom izraelskom bombardovanju, a čini se da njegova administracija ima informacije o tome.

Dodao je da zvaničnici State Departmenta, također, prikupljaju izvještaje o mogućim izraelskim kršenjima zakona koji se odnose na civile i to u okviru sistema o kojem je ranije govorio. Naime, riječ je o Civilian Harm Incident Review Group (CHIRG), kako kaže Josh Paul, koji je podnio ostavku jer je bio zabrinut zbog pristupa ratu.

Paul je rekao da su neki zvaničnici u Birou za političko-vojna pitanja tražili od Pravnog odjela State Departmenta da im da „informacije o njihovoj potencijalnoj izloženosti međunarodnom pravu zbog odobravanja ove prodaje“.

Izvor: Agencije