Orban traži 50 milijardi eura od EU-a da bi podržao pomoć Ukrajini

Mađarska je u petak zadržala dogovor Evropske unije o 50 milijardi eura za Ukrajinu iz budžeta Unije, a čelnici EU-a odlučili su se vratiti na raspravu u januaru.

Nekoliko diplomata je izjavilo da je Viktor Orban spriječio čelnike Unije da postignu dogovor o paketu finansijske podrške (Reuters)

Mađarska je u petak zadržala dogovor Evropske unije o 50 milijardi eura za Ukrajinu iz budžeta Unije, a čelnici EU-a odlučili su se vratiti na raspravu u januaru, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte, javlja Hina.

Dodao je da se 26 zemalja EU-a složilo da se Ukrajini osigura novac iz budžeta EU-a do 2027. godine, no Mađarska je bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka.

“Imamo još malo vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u sljedećih nekoliko sedmica”, rekao je Rutte novinarima napuštajući pregovore, prenosi Reuters.

Orban spriječio postizanje dogovora

“Dogovorili smo se s 26 zemalja. Viktor Orban, Mađarska, to još nije mogao učiniti. Prilično sam uvjeren da možemo postići dogovor početkom sljedeće godine, mislimo na kraj januara”, rekao je Rutte, dodajući da će biti još jedan samit za postizanje dogovora.

Nekoliko diplomata za Dpa je izjavilo da je Orban spriječio čelnike EU da postignu dogovor o paketu financijske potpore.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Budimpešta neće podržati novi paket pomoći Evropske unije Ukrajini sve dok EU ne isplati sva sredstva namijenjena Mađarskoj koja je zamrznula Evropska komisija.

Evropska komisija je ove sedmice pristala osloboditi trećinu od oko 30 milijardi eura koje su zamrznute zbog zabrinutosti za vladavinu prava i korupciju nakon što je Mađarska provela promjene u vezi sa pravosuđem, jačajući nezavisnost sudova.

Orban je naveo da će na narednom sastanku koji će biti održan početkom sljedeće godine zatražiti od lidera EU-a da odobre sva mađarska sredstva, prije nego što razmotre paket od 50 milijardi eura za Ukrajinu.

“Ovo je odlična prilika za Mađarsku da jasno stavi do znanja da mora dobiti sve što joj je EU dužan”, rekao je mađarski premijer, prenosi tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Iako se Mađarska suzdržala od glasanja o pregovorima o članstvu u EU sa Ukrajinom, Orban se i dalje protivi toj odluci i, kako je rekao, spreman je staviti veto na pridruživanje Ukrajine u kasnijoj fazi.

Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak financijske potpore Kijevu dio zakonodavnog prijedloga opsežne revizije dugoročnog budžeta EU-a.

EU radi sa sedmogodišnjim budžetskim sistemima

Evropska unija radi sa sedmogodišnjim budžetskim sistemima, a trenutno razdoblje zajedničkog budžeta je do 2027. godine.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila Ukrajini do 2027. financijsku potporu od 50 milijardi eura od čega bi 33 milijarde eura bilo izdano kao zajmovi, a 17 milijuna eura kao bespovratna sredstva.

Čelnici država članica EU odlučili su u četvrtak, prvi dan samita, otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskadi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak navečer da je Orban izišao iz dvorane kada se odlučivalo o pokretanju pregovora s Ukrajinom.

Izvor: Agencije