Nizozemski sud odbacio slučaj za ratne zločine protiv vojne opskrbe Izraelu

Organizacije za ljudska prava tvrde da je izvoz dijelova mlaznjaka F-35 učinio Nizozemsku saučesnikom u ratu u Pojasu Gaze.

Izraelski F-35 u zračnoj bazi Ovda, blizu Eilata, na jugu Izraela (AP)

Nizozemski sud odbacio je tužbu koju su pokrenule organizacije za ljudska prava protiv isporuke dijelova borbenog aviona F-35 koje koristi Izrael u ratu u Pojasu Gaze.

Okružni sud u Hagu presudio je u petak da neće zaustaviti izvoz.

Isporuka dijelova prvenstveno je, kako je obrazloženo, politička odluka, u koju se sudije ne bi smjele miješati.

“Razmatranja koja ministar iznosi u velikoj su mjeri političke prirode, a sudije bi ministru trebale ostaviti veliku slobodu”, objasnio je sud presudu.

Dijelovi F-35 u vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država pohranjuju se u skladištu u Nizozemskoj i zatim šalju partnerima, uključujući Izrael, putem postojećih izvoznih sporazuma.

‘Bombe padaju na stvarne kuće i porodice’

Nevladine organizacije, uključujući lokalne ogranke Amnesty Internationala (AI) i Oxfama, tvrdile su da put opskrbe čini Nizozemsku sukrivcem u ratu.

Ovi dijelovi “omogućavaju da prave bombe budu bačene na stvarne kuće i na stvarne porodice”, rekao je Michiel Servaes, direktor Oxfam Novib.

Nizozemske vlasti saopćile su da nije jasno imaju li uopće ovlasti intervenirati u isporukama, koje su dio operacije koju vodi SAD.

“Na temelju trenutnih informacija o raspoređivanju izraelskih F-35, ne može se utvrditi da su F-35 uključeni u teška kršenja humanitarnog ratnog prava”, navela je Vlada u pismu Parlamentu.

Liesbeth Zegveld, advokatica za ljudska prava podnositelja tužbe, odbacila je tu tvrdnju kao “glupost”.

Vlada je kazala kako je upoznata s onim što je nazvala “ogromnim razaranjem infrastrukture i civilnih centara u Gazi”.

Do sada ubijeno više od 18.700 Palestinaca

Vladini advokati također su tvrdili da bi Izrael dijelove aviona mogao lako nabaviti negdje drugdje ako ih Nizozemci ne isporuče.

Rat u Gazi, koji je izbio nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, trenutno traje treći mjesec.

Izraelsko bombardiranje enklave sve više izaziva kritike, čak i od SAD-a, njegovog najbližeg saveznika.

Ministarstvo zdravstva Gaze navodi da je u ratu ubijeno više od 18.700 ljudi, većinom žena i djece, a gotovo 51.000 ih je ranjeno.

Smatra se da su još hiljade osoba zatrpane ispod ruševina.

Izvor: Al Jazeera i agencije