Izraelski Telegram kao podsticaj nasilja nad Palestincima

Kanal je objavio više od 700 fotografija i videoklipova koji prikazuju drastična kršenja prava Palestinaca i podstiču govor mržnje.

Izraelski vojnici pored kamiona punog palestinskih zatočenika u Pojasu Gaze 8. decembra 2023. (Reuters)

Izvještaj koji je objavila britanska web stranica Middle East Eye (MEE) odnosi se na kanal na društvenoj mreži Telegram koji je osnovao Odjel za utjecaj izraelske vojske 9. oktobra, a koji redovno dijeli okupacione akcije nad Palestincima.

Nadine Othman, egipatsko-britanska novinarka koja živi u Velikoj Britaniji, rekla je da je ovaj kanal osuđen da vodi “psihološki rat” i služi kao sredstvo za podsticanje nasilja.

Kanal, koji sada uključuje više od 10.500 pretplatnika, zvao se “Osvetnici”, a dan kasnije ime je promijenjeno u “Azazel”, što zvuči kao hebrejski izgovor Gaze, riječ koja znači “pakao”.

Ime mu je kasnije promijenjeno u “72 djevice bez nadzora”.

Uvredljive objave s rasističkim jezikom

Kanal je objavio više od 700 fotografija i videoklipova koji prikazuju očita kršenja prava Palestinaca i uništavanje civilnih područja i zgrada te obećao svojim gledaocima da će “razbiti” maštu onima koje opisuje kao teroriste i prikazivati “ekskluzivne sadržaje iz Pojasa Gaze”.

Kako navodi izraelski list Haaretz, izraelska vojska je negirala da upravlja kanalom, ali je visoki vojni zvaničnik potvrdio za ovaj list da je vojska odgovorna za upravljanje kanalom.

Neke od poruka kanala ohrabruju ljude da dijele ove sadržaje ,”kako bi svi mogli vidjeti da se poigravamo s njima [Palestincima]”, a u nekim objavama, koje se mogu vidjeti i na kanalu MEE-a, Palestinci su izloženi ismijavanju i zlostavljanju.

Snimci ekrana sa Telegram kanala koji vodi izraelska vojska koji sadrže govor mržnje i huškanje protiv Palestinaca (web stranice)

U izvještaju se spominju mnoge uvredljive objave o Palestincima, s rasističkim jezikom na koji kanal podstiče, bodreći gledaoce da ih dijele naširoko, a u nastojanju da se “podigne moral” Izraelaca.

Genocidna retorika i dehumanizacija Palestinaca

Ona je ukazala na ono što je Marwa Fatfata, direktorica politike u Access Nowu, ukazala digitalnoj organizaciji za ljudska prava, da bi govor na kanalu mogao imati značajne posljedice.

“Historija genocida i prethodnih zločina naučila nas je da riječi mogu biti smrtonosne”, rekla je, dodajući za MEE da “opisivanje Palestinaca kao niže vrste – poput ‘ljudskih životinja’, ‘žohara’ ili pacova – služi za opravdanje odvratnih zločina i nasilja počinjenih nad njima i njihovo toleriranje.”

Dodala je da ova vrsta sadržaja podstiče snažnu želju Izraelaca za osvetom nakon napada od 7. oktobra i može dovesti do beskonačnog ciklusa nasilja.

Prema Tafti, potrebno je uložiti više napora u rješavanju problema širenja “genocidne retorike i dehumanizacije Palestinaca” na Telegram kanalima.

“Telegram je, posebno, postao omiljena aplikacija za teroriste i ekstremiste. Međutim, kompanija nastavlja djelovati netransparentno, ne poštujući ljudska prava”, kazala je.

Leglo govora mržnje i poticanja na nasilje

Jalal Abu Khater, palestinski pisac iz Jerusalima i direktor Hamle, neprofitne organizacije koja se zalaže za palestinska digitalna prava, rekao je da je Telegram “ozloglašen” zbog svoje politike nemoderiranja bilo kakvog sadržaja.

“Telegram je leglo govora mržnje i poticanja na nasilje nad Palestincima”, kazao je on za MEE.

Prema Abu Khateru, Hamle je dokumentirao niz Telegram kanala, koji su od 7. oktobra otvoreno pozivali na istrebljenje i kolektivno kažnjavanje svih Palestinaca.

U izvještaju je zaključeno da moderatori ovih kanala objavljuju obraćanja Palestinaca, mjesta i vremena okupljanja i marševa i pozivaju pretplatnike da planiraju napade, dok Telegram odbija te objave ukloniti.

Izvor: Agencije