Husi napali dva broda kod obala Jemena

Brodovi su napadnuti sa jemenskog teritorija pod kontrolom pobunjenih Husa, koji su najavili moguće napade, ali za sada nisu preuzeli odgovornost.

Borac Husa na palubi teretnog broda 'Galaxy Leader', koji su zauzeli pobunjenici u blizini luke Al-Salif na Crvenom moru (EPA)

Dva broda koja plove pod liberijskom zastavom napadnuta su u petak u tjesnacu Bab al-Mandab sa jemenskog teritorija pod kontrolom Husa, izjavio je američki vojni dužnosnik i dodao da pobunjenici koje finansira Iran predstavljaju prijetnju brodovima na obližnjim plovidbenim rutama.

Brod “Al Jasrah”, u njemačkom vlasništvu, napadnut je, kako se čini, dronom, zbog čega je izbio požar.

No, kako je rekao američki dužnosnik, nema povrijeđenih.

U drugom napadu korištena su dva balistička projektila, od kojih je jedan pogodio metu.

Na tom brodu je izbio požar, koji posada nastoji ugasiti, a u pomoć mu stiže razarač američke ratne mornarice, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost, no Husi u Jemenu redovno napadaju brodove u Crvenom moru te dronovima i projektilima napadaju Izrael od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra.

Glasnogovornik Hapag-Lloyda, kompanije u čijem je vlasništvu brod “Al Jasrah”, potvrdio je da je brod napadnut dok je plovio uz jemensku obalu te da će kompanija “poduzeti dodatne mjere kako bi garantirala sigurnost svojih posada”.

Upozorenje Husa i Irana

U petak su zabilježena još dva incidenta sa stranim brodovima koji plove pod liberijskom zastavom, teretnim brodom “MSC Alanya” i brodom “MSC Palatium III”, u švicarskom vlasništvu.

“MSC Alanya” je primio upozorenje Husa da ne smije nastaviti plovidbu prema Crvenom moru te da mora promijeniti kurs na jug, dok je švicarski brod napadnut na putu za Saudijsku Arabiju.

Pobunjeni Husi u Jemenu zaprijetili su prošlog vikenda da će spriječiti brodove koji putuju u Izrael da ubuduće prolaze kroz Crveno more.

Husi su posljednjih godina značajno proširili svoj arsenal oružja.

Specijalni američki izaslanik za Jemen Tim Lenderking je u četvrtak rekao da SAD želi “najširu moguću” pomorsku koaliciju za zaštitu brodova u Crvenom moru, koja bi Husima dala do znanja da se napadi neće tolerirati.

Iran uzvraća da bi se multinacionalne pomorske snage suočile s “nezapamćenim problemima” te da niko “u regiji u kojoj Iran ima prevlast ne može poduzeti nešto”.

Izvor: Agencije