‘Haaretz’ poručio Bidenu: Problem je sam Netanyahu

Izraelski premijer mora promijeniti svoju politiku, ali i vladu, ako želi okončati sukob s Palestincima, navodi se u uvodniku izraelskog lista.

Joe Biden je učinio uslugu Benjaminu Netanyahuu kada ga je opisao kao dobrog prijatelja, piše list (Reuters)

Izraelski list Haaretz obratio se američkom predsjedniku Joeu Bidenu, rekavši mu da problem nije vlada premijera Benjamina Netanyahua, niti njeni ekstremistički ministri poput Itamara Ben Gvira i drugih, već sam Netanyahu.

List to spominje u uvodniku kao odgovor na govor Bidena od prošlog utorka, kada je rekao da je Izrael počeo gubiti međunarodnu podršku te da Netanyahu mora promijeniti svoju politiku, ali i vladu, ako želi okončati sukob s Palestincima.

Haaretz također navodi da je Biden učinio uslugu Netanyahuu kada ga je opisao kao “dobrog prijatelja i da mora promijeniti svoju politiku”, dodajući da je Biden pravi prijatelj Izraela i da ga podržava u teškim vremenima te da čini sve što je u njegovoj moći da iznese poteškoće s kojima se Izrael suočava.

Snovi o aneksiji palestinskih teritorija

List se osvrnuo i na Bidenovo kasnije pojašnjenje izjave kako je sadašnja izraelska vlada najkonzervativnija u historiji Izraela, kao i na izjavu da je upoznao sve bivše čelnike vlada Izraela, još od Golde Meira, te kako je sadašnja postava izraelske vlade potpuno drugačija.

“Ben Gvir i njegove kolege ne žele čuti za rješenje o dvije države.”

List poručuje Bidenu da je istina gora od onoga što je rekao, jer je “Netanyahuova vlada potpuno konzervativna, desničarska, ekstremistička i religiozna. Promijenila je sistem u Izraelu i sanja o aneksiji palestinskih teritorija.”

Također napominje da Ben Gvir i njegova stranka u vladi nisu jedini koji odbacuju rješenje o dvije države: “Sam Netanyahu bježi od rješenja o dvije države, to čini godinama.”

Problem nisu Ben Gvir i novi funkcioneri

List dalje pojašnjava da je Netanyahu ovih dana protivljenje uspostavljanju palestinske države pretvorio u centralno pitanje i zbog toga je vrlo brzo odgovorio na Bidenov govor razuma, “objasnivši svoj stav” da neće dozvoliti da Izrael ponovi grešku iz Osla, kazavši: “Gaza neće biti ni Hamastan, ni Fatehistan.”

Haaretz je uvodnik zaključio riječima da Netanyahu ne radi za dobrobit Izraela, već samo za politički opstanak.

“Predsjedniče Biden, problem nisu Ben Gvir i novi funkcioneri [vlade], već Netanyahu.”

Izvor: Al Jazeera