Gvajana i Venecuela: Izbjeći sukobe

Napetosti su naglo porasle ovaj mjesec nakon što su glasači na venecuelanskom referendumu podržali potez da područje Esequibo postane nova venecuelanska država.

Ali i Maduro na sastanku u Kingstonu (Reuters)

Gvajana i Venecuela složile su se kako će izbjegavati upotrebu sile i da neće eskalirati napetosti u dugotrajnom sporu oko naftom bogatog područja Esequibo nakon sastanka između šefova svojih država u Saint Vincentu i Grenadinima, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Područje od 160.000 kvadratnih kilometara općenito se smatra dijelom Gvajane, no posljednjih je godina Venecuela oživjela svoje pretenzije na tu teritoriju i priobalna područja nakon velikih otkrića nafte i plina.

Dvije države su u zajedničkom sariopćenju navele kako “neće prijetiti niti koristiti silu jedna protiv druge ni pod kojim okolnostima” i “da će se suzdržati, bilo riječima ili djelima, od eskalacije bilo kakvog sukoba ili neslaganja”.

Napetosti su naglo porasle ovaj mjesec nakon što su glasači na venecuelanskom referendumu podržali potez da područje Esequibo postane nova venecuelanska država i odbacili nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji vodi postupak između dviju zemalja.

Nastavak dijaloga u Brazilu

Spor se dodatno rasplamsao nakon što je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro prošle sedmice rekao da će odobriti istraživanje nafte u regiji Esequibo.

Predsjednik Gvajane Irfaan Ali i Maduro sastali su se u četvrtak u zračnoj luci u Kingstownu, zajedno s predstavnicima Karipske političke i ekonomske unije CARICOM, Brazila, Ujedinjenih naroda i Zajednice latinoameričkih i karipskih država.

Sporovi će se rješavati u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u zajedničkoj izjavi, iako se ističe da Madurova Vlada ne priznaje ICJ.

Dvije države će nastaviti dijalog u Brazilu u naredna tri mjeseca, dodaje se u saopćenju.

Gvajana je rekla da se o njenim granicama ne raspravlja i dovela je u pitanje odaziv na referendum. Politički analitičari u Karakasu rekli su da je glasanje pokušaj Madura da procijeni podršku svojoj Vladi uoči predsjedničkih izbora 2024., a ne uvod u invaziju.

Izvor: Agencije