Finska i SAD potpisuju sporazum o vojnoj saradnji

Sporazum nove članice NATO-a sa Sjedinjenim Američkim Državama omogućava brzi vojni pristup i pomoć Finskoj u slučaju sukoba.

Američka vojska može imati stalno prisustvo i redovne vježbe u Finskoj, ali ne postoje planovi za stalne baze (Reuters)

Finska će potpisati sporazum o saradnji na vojnom polju sa Sjedinjenim Američkim Državama koji će omogućiti dolazak američkih vojnika i vojnog materijala za pomoć u odbrani nordijske zemlje, objavila je Vlada u Helsinkiju.

Nordijski susjed Rusije, Finska, postala je najnovija članica NATO-a u ovoj godini, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, pokrenutu krajem februara 2022. godine.

Sporazum sa SAD-om, koji će biti potpisan u ponedjeljak, ima za cilj omogućavanje brzog vojnog pristupa i pomoći Finskoj u slučaju sukoba, saopćili su zvaničnici uoči objave.

“Činjenica da neće biti potrebe da se o svemu dogovaramo odvojeno olakšava organiziranje mirovnih operacija, ali prije svega može biti od vitalnog značaja u krizama”, izjavila je Elina Valtonen, finska ministrica vanjskih poslova.

Nesmetan pristup američkoj vojsci

U sporazumu se navodi 15 objekata i područja u Finskoj kojima će američka vojska imati nesmetan pristup i gdje također može skladištiti vojnu opremu i municiju, rekli su zvaničnici.

Susjedna Švedska, koja je također zatražila ulazak u NATO, ali je ostala na čekanju zbog otpora postojećih članica Turske i Mađarske, prošle sedmice je potpisala sličan sporazum sa SAD-om, dajući joj pristup u 17 područja, uključujući četiri zračne baze, jednu luku i pet vojnih logora, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Postojeća nordijska članica NATO-a Norveška omogućila je američkoj vojsci pristup u četiri područja na svojoj teritoriji.

Finska neće dozvoliti skladištenje ili transport nuklearnog i biološkog oružja ili protivpješadijskih mina na svojoj teritoriji, u skladu s međunarodnim sporazumima o neširenju na koje se ranije obavezala, tvrde zvaničnici.

Američka vojska može imati stalno prisustvo i redovne vježbe u Finskoj, ali ne postoje planovi za stalne baze.

Izvor: Agencije