Autobiografija pape Franje u martu sljedeće godine

U knjizi poglavar Rimokatoličke crkve priča o svom životu kroz najvažnije događaje u svijetu, od izbijanja Drugog svjetskog rata, kada je imao tri godine, do danas.

Papa kaže da se nada da će mlađe generacije čuti glas starijeg čovjeka i početi razmišljati o onome što je naš svijet doživio (EPA)

Autobiografija pape Franje Život, moja priča kroz historiju bit će objavljena 19. marta sljedeće godine, saopćila je izdavačka kuća “HarperCollins”.

U knjizi papa prvi put priča o svom životu kroz najvažnije događaje u svijetu, od izbijanja Drugog svjetskog rata 1939. godine, kada je imao tri godine, do danas, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju ANSA.

“U ovoj knjizi pričamo priču, priču mog života, kroz najvažnije i ozbiljne događaje koje je čovječanstvo doživjelo u posljednjih 80 godina”, naveo je papa u saopćenju.

Dodao je da se nada kako će mlađe generacije čuti glas starijeg čovjeka i početi “razmišljati o onome što je naš svijet doživio kako ne bi ponovili greške iz prošlosti”.

‘Da učimo gledajući unazad’

“Pomislimo, na primjer, na ratove koji su mučili i još muče naš svijet. Pomislimo na genocide, progone, mržnju među braćom i sestrama različitih religija. Kada smo dostigli određene godine, važno je, čak i za nas same, da ponovo otvorimo knjigu sjećanja i da se sjećamo: da učimo gledajući unazad, da identificiramo stvari koje nisu dobre, toksične stvari koje smo iskusili zajedno sa grijesima koje smo počinili, ali i da ponovo proživimo sve ono dobro što nam je Bog poslao”, istakao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Iz izdavačke kuće “HarperCollins” naveli su da je knjiga izuzetno lično i historijsko putovanje.

“To je knjiga o čovjeku i svijetu u dramatičnim promjenama”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije