Američki Senat odgađa zimski odmor, nastavlja pregovore o pomoći za Ukrajinu

Zastupnici su rekli da Senat nastavlja s radom u ponedjeljak i da će odgoditi početak svog zimskog odmora.

Očekuje se da će američki Senat odgoditi početak svog zimskog odmora (EPA)

Očekuje se da će američki Senat odgoditi početak svog zimskog odmora dok su u toku dvostranački pregovori o sigurnosti granica i pružanju dodatne pomoći Ukrajini i Izraelu, reklo je više senatora, javlja Hina.

“Napredujemo i Bijela kuća je uključena, što je dobro. Sve je ohrabrujuće”, rekao je novinarima senator John Thune, drugi po važnosti republikanac u Senatu, upozorivši da “sada još uvijek razgovaraju o konceptima”.

Zastupnici su rekli da Senat nastavlja s radom u ponedjeljak i da će odgoditi početak svog zimskog odmora.

Demokratski predsjednik Joe Biden poziva zastupnike da izglasaju dodatni paket sigurnosne pomoći u vrijednosti od 50 milijardi dolara za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom te 14 milijardi dolara za Izrael koji ratuje protiv palestinske organizacije Hamas u Gazi.

Zahtjev za novim kontrolama američko-meksičke granice

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson te drugi republikanci u Senatu, gdje većinu imaju demokrati, u više su navrata rekli da će glasati za vojnu pomoć samo ako bude popraćena novim kontrolama na američko-meksičkoj granici.

Bilo kakav dogovor postignut u Senatu, gdje demokrati imaju većinu od 51 naprama 49, prije nego što postane zakon trebat će biti potvrđen u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci, gdje većinu imaju republikanci sa 221-213. Članovi Zastupničkog doma su napustili Washington u četvrtak kako bi započeli svoj zimski odmor kao što je bilo predviđeno.

“Previše toga je na kocki za Ukrajinu, za Ameriku, za zapadnjačku demokraciju da bismo sada odustali. Moramo nastaviti razgovarati, moramo nastaviti raditi”, rekao je vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer u govoru u četvrtak ujutro.

Izvor: Agencije