Ministri daju ostavke dok se japanski premijer bori za povjerenje

Eskalirajući skandal, koji uključuje optužbe za neprijavljene provizije od prikupljanja sredstava vladajuće stranke, pogađa ključne ministre.

Fumio Kishida je najavio rekonstrukciju vlade (AP)

Japanski premijer Fumio Kishida rekonstruiše svoju vladu, jer je veliki korupcijski skandal u vladajućoj stranci prisilio na ostavke nekoliko ministara, uključujući bliskog saveznika i glasnogovornika vlade Hirokazua Matsuna.

Matsuno, čija je zvanična titula glavni sekretar kabineta, najavio je ostavku u četvrtak nakon što je i ministar ekonomije i industrije Yasutoshi Nishimura dao ostavku.

Jiji Press i drugi japanski mediji izvijestili su da ministar unutrašnjih poslova Junji Suzuki i ministar poljoprivrede Ichiro Miyashita također odlaze s dužnosti, te da će pet zamjenika ministara biti otpušteno.

Svi ministri dolaze iz takozvane frakcije Abe, koja je dobila ime po ubijenom bivšem premijeru Shinzo Abeu i najveća je i najmoćnija frakcija u vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci (LDP).

Japanski tužioci pokrenuli su krivičnu istragu protiv frakcije zbog navoda o primanju oko 500 miliona jena (3,5 miliona dolara) prihoda od prikupljenih sredstava nestalih sa stranačkih računa, izvještavaju novinske kuće.

“U svjetlu različitih navoda u vezi sa političkim fondovima, koji su poljuljali povjerenje javnosti u politiku, i raznih optužbi u vezi sa mojim vlastitim političkim fondovima, podnio sam ostavku”, rekao je Matsuno na konferenciji za novinare. Njega će zamijeniti Yoshimasa Hayashi, koji je do septembra bio ministar vanjskih poslova.

Rekonstrukcija vlade

Kishida je kasno u srijedu najavio da će rekonstruirati svoju vladu, dok se bori da iskontroliše posljedice skandala u stranci, koja je vodila Japan gotovo bez prekida od kraja Drugog svjetskog rata.

Rekao je da žali što je skandal produbio političko nepovjerenje i insistirao je da će poduzeti hitne korake da ga riješi.

“Različitim pitanjima oko političkih fondova ćemo se pozabaviti direktno… Uložiću napore kao vatrena lopta i povesti LDP da vrati povjerenje javnosti”, rekao je novinarima.

Očekuje se da će istražitelji početi pretraživati urede zastupnika u potrazi za dokazima već sljedeće sedmice, javlja NTV, te ispitati jesu li druge frakcije LDP-a, uključujući onu koju je do prošle sedmice vodio Kishida, umiješane.

Nishimura je rekao novinarima u četvrtak: “Sumnje javnosti su oko mene zbog političkih fondova, što dovodi do nepovjerenja u vladu. Dok je istraga u toku, mislim da sam želio popraviti stvari”

Otkako su prije nekoliko sedmica izbile vijesti o posljednjem skandalu, Kishida je doživio pad podrške javnosti na oko 23 posto, što je najniži nivo otkako je stupio na dužnost u oktobru 2021., prema nedavnoj anketi nacionalnog emitera NHK.

Podrška LDP-u je takođe opala.

Premijer, koji je već dva puta rekonstruisao svoj kabinet, ne mora da održi izbore do oktobra 2025. godine, a podijeljena i slaba opozicija se kroz historiju borila da napravi jasnije pomake protiv LDP-a.

Neuspješno glasanje o nepovjerenju Kishidi

Opozicione grupe predvođene Ustavno-demokratskom partijom (CDPJ) Japana pokrenule su u srijedu neuspješno glasanje o nepovjerenju Kishidi.

“LDP nema sposobnost samočišćenja”, rekao je lider CDPJ Kenta Izumi. “Upitno je da li mogu da izaberu bilo koga ko nije uključen u fondove.”

Lider japanske komunističke partije Kazuo Shii nazvao je skandal “ozbiljnim problemom bez dna”.

Matsuno je navodno preusmjerio više od 10 miliona jena (70.600 dolara) u proteklih pet godina od novca koji je prikupio od frakcijskih događaja za prikupljanje sredstava u fond, dok je Nishimura navodno zadržao milion jena (7.000 dolara), prema izvještajima medija.

Dok je većina visokih zvaničnika koje se pominju u medijima ostala tiha, zamjenik ministra odbrane Hiroyuki Miyazawa rekao je u srijedu da mu je Abeova frakcija rekla da je “u redu da ne unese” svoje prve provizije u periodu od 2020. do 2022. u evidenciju fondova i da je on pretpostavio da je to praksa koja traje godinama i da je legalna.

Miyazawa je također rekao da se, iako mu je naređeno da šuti, osjećao primoranim da progovori. Iznos koji je prihvatio je navodno bio samo 1,4 miliona jena (9.800 dolara).

Prikupljanje prihoda od stranačkih događaja i isplata provizija zastupnicima nije nezakonito u Japanu, ako je na odgovarajući način evidentirano prema zakonu o političkim fondovima. Neprijavljivanje takvih uplata nosi kaznu od čak pet godina zatvora, ali krivično gonjenje je teško, jer je potreban dokaz o posebnom uputstvu računovođi da ne prijavi transfer.

Izvor: Al Jazeera i agencije