Finska ponovo otvorila dva od osam graničnih prijelaza s Rusijom

Cijela istočna granica mogla bi biti ponovo zatvorena ako Rusija nastavi vršiti pritisak na finsku vladu, upozorio je finski premijer Petteri Orpo.

Finski graničari na graničnom prelazu Vaalimaa između Finske i Rusije u Virolahtiju, 30. septembra 2022. (Reuters)
Glavni prijelazi Vaalimaa i Niirala na jugoistoku zemlje ponovo su otvoreni za saobraćaj (Reuters)

Finska je ponovo otvorila dva granična prijelaza s Rusijom, nakon zatvaranja svih kontrolnih punktova u novembru.

Glavni prijelazi Vaalimaa i Niirala na jugoistoku zemlje ponovo su otvoreni za saobraćaj, dok će preostali prijelazi i finsko-ruska granica ostati zatvoreni, prenosi Anadolija.

Granični prijelazi o kojima je riječ ostat će otvoreni do 14. januara, a premijer Petteri Orpo upozorio je da bi cijela istočna granica mogla ponovo biti zatvorena ako Rusija nastavi vršiti pritisak na finsku vladu.

Orpo je rekao da je vlada donijela ovu odluku da vidi da li “ima promjene nabolje”.

‘Taktika hibridnog uticaja’

Finska je 16. novembra objavila odluku da zatvori četiri granična prijelaza s Rusijom od 17. novembra u ponoć, kao odgovor na sumnje da su ruski zvaničnici dozvolili tražiocima azila bez dokumenata da stignu na finsku granicu u sve većem broju, a od 30. novembra zatvorena je cijela istočna granica.

Finske vlasti optužile su Moskvu da je izvela navodni hibridni napad i namjerno pomagala migrantima bez dokumenata da pređu u nordijsku zemlju.

Orpo je na konferenciji za novinare ranije ove sedmice rekao da se “granica otvara postepeno”, upozoravajući da će vlada ponovo zatvoriti granične prelaze ako Rusija nastavi da koristi “taktiku hibridnog uticaja”.

Ujedinjene nacije i mnoge druge organizacije za ljudska prava optužile su nordijsku zemlju da krši međunarodno pravo i sprečava ljude da traže azil. Amnesty Finland je upozorio da odluka o zatvaranju svih graničnih prijelaza s Rusijom “potkopava prava tražilaca azila i povećava rizik od ozbiljnih kršenja ljudskih prava na granici”.

Izvor: Agencije