Sud odbio Trumpov zahtjev za imunitetom u tužbi E. Jean Carroll

Kolumnistica časopisa ‘Elle’ je bivšeg američkog predsjednika optužila za silovanje sredinom devedesetih u garderobi robne kuće na Manhattanu.

E. Jean Carroll, koja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa tuži za silovanje, stiže na Savezni sud na Manhattanu, u New Yorku, SAD, 9. maja 2023. (REUTERS/Brendan McDermid)
E. Jean Carroll stiže na Savezni sud u New Yorku, SAD, 9. maja 2023. (Reuters / Brendan McDermid)

Bivši američki predsjednik Donald Trump ne može se pozvati na predsjednički imunitet kada se radi o tužbi za klevetu kolumnistice E. Jean Carroll, koja ga je optužila za silovanje, presudio je u srijedu američki žalbeni sud, što je za njega još jedan neuspjeh u parnici koju je pokrenula Carroll.

Trumpovi advokati najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu SAD-a, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Američki Drugi okružni žalbeni sud na Manhattanu (New York) potvrdio je odluku saveznog sudije da se odbaci Trumpov zahtjev za imunitetom.

Carroll je u tužbi od Trumpa tražila najmanje 10 miliona dolara odštete zbog njegove izjave iz juna 2019. godine, dok je još bio predsjednik, a nakon što ga je prvi put javno optužila da je sredinom devedesetih silovao u garderobi robne kuće na Manhattanu.

‘Oklevetao je i nazvao lažljivicom’

Trump je odbacio da poznaje Carroll te je kazao da “nije njegov tip” i da je izmislila optužbu o silovanju kako bi promovirala izlazak svojih memoara.

Bivša kolumnistica časopisa Elle tužbu je podigla u novembru 2019. godine, ali je Trump čekao do decembra 2022. godine, kako bi se pozvao na predsjednički imunitet, vjerujući da ga on štititi od njene tužbe.

Predsjednik SAD-a ima puni imunitet od brojnih građanskih tužbi dok je na dužnosti.

U junu je američki okružni sudija Lewis Kaplan odbio Trumpov pokušaj da se slučaj Carroll odbaci, a kasnije mu je odbio dopustiti i da se brani predsjedničkim imunitetom, pojasnivši da je zakasnio pozvati se na imunitet.

“Trump je devedesetih seksualno napastovao novinarku E. Jean Carroll, a potom je oklevetao, nazvavši je lažljivicom”, odlučili su porotnici u maju ove godine, zadavši bivšem predsjedniku pravosudni udarac u vrijeme dok se bori za ponovni ulazak u Bijelu kuću 2024. godine.

Suočen sa četiri krivične optužnice

Trumpova žalba tada je saslušana po ubrzanom postupku, prije zakazanog suđenja za 16. januar 2024. godine.

Tako je Carroll već dobila jedan građanski proces protiv Trumpa.

U maju je porota u drugoj tužbi odlučila da je Trump dužan Carrol isplatiti pet miliona dolara odštete za seksualni napad i klevetu.

Premda suočen sa četiri savezne i državne krivične optužnice, Trump je favorit za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.

U svim slučajevima kazao je kako se ne osjeća krivim.

Izvor: Agencije