Hunter Biden odbija svjedočiti pred odborom Zastupničkog doma

Republikanski zastupnik Darrell Issa kaže da će, ukoliko se ne pojavi na svjedočenju, optužiti sina američkog predsjednika za nepoštivanje Kongresa.

Hunter Biden je rekao da istraga nema nikakvog osnova (Reuters)

Hunter Biden, sin predsjednika SAD-a Joea Bidena, oglušio se na zahtjev republikanaca u Kongresu da svjedoči iza zatvorenih vrata o svojim poslovnim aranžmanima, podigavši napetosti kod zastupnika koji u srijedu namjeravaju glasati o formaliziranju istrage o opozivu njegovog oca.

Hunter Biden je na konferenciji za novinare rekao da istraga nema nikakvog osnova te da se neće odazvati sudskom zahtjevu Komisije za kontrolu i nadzor Zastupničkog doma da svjedoči iza zatvorenih vrata, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Republikanski zastupnik Darrell Issa je kazao da očekuje da će odbor Huntera Bidena, ukoliko se ne pojavi, optužiti za nepoštivanje Kongresa.

Istraga usredotočena na poslovne aranžmane

Republikanci u Zastupničkom domu ne odustaju od glasanja, koje bi dalo zeleno svijetlo za pokretanje istrage, prije trosedmične pauze tokom praznika, koja počinje u četvrtak.

Tvrde da su se Biden i njegova porodica nepropisno okoristili odlukama koje je donosio Joe Biden dok je bio na položaju potpredsjednika SAD-a od 2009. do 2017. godine.

Njihova istraga je usredotočena na poslovne aranžmane Huntera Bidena.

Do sada nisu uspjeli predočiti dokaze o nezakonitim radnjama Joea Bidena.

“Nema dokaza kojim bi se potkrijepila optužbe da je moj otac finansijski bio uključen u moje poslove jer se to nije dogodilo”, rekao je Hunter Biden (53).

Također je kazao da nema nikakvih osnova za istragu o opozivu njegovog oca, nazvavši je “apsurdnom i besramnom”.

Hunter Biden je suočen s novim krivičnim prijavama zbog neplaćanja najmanje 1,4 miliona dolara poreza, u vremenu dok je trošio milione na raskošan život.

‘Nije platio 1,4 miliona dolara poreza’

Ministarstvo pravosuđa SAD-a saopćilo je da je istraga u toku, a ako bude proglašen krivim po optužbama, prijeti mu do 17 godina zatvora.

Optužen je da od 2016. do 2019. godine nije platio najmanje 1,4 miliona dolara saveznih poreza, dok je, s druge strane, potrošio milione dolara na ekstravagantan životni stil.

Hunter Biden česta je tema u medijima, zbog ovisnosti i ekscesnog ponašanja, poput brze vožnje ili curenja fotografija na kojima je gol ili konzumira drogu.

U fokusu je bio i njegov angažman u ukrajinskoj energetskoj kompaniji Burisma, u vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednik SAD-a.

Izvor: Agencije