Armenija i Azerbejdžan razmijenili ratne zarobljenike

Azerbejdžan je predao 32 Armenaca, uglavnom zarobljenih krajem 2020., a Armenija je oslobodila dvojicu azerbejdžanskih vojnika koje je držala od aprila ove godine.

Azerbejdžan i Armenija u srijedu su na svojoj granici razmijenili ratne zarobljenike, potvrdio je očevidac agencije Reuters, što predstavlja korak prema normalizaciji odnosa dvije države nakon što je Baku ostvario odlučujući napredak u njihovom višedecenijskom sukobu, prenosi Hina pozivajući se na britansku agenciju.

Azerbejdžan je predao 32 Armenaca, uglavnom zarobljenih krajem 2020. godine, a Armenija je zauzvrat oslobodila dvojicu azerbejdžanskih vojnika koje je držala od aprila ove godine.

Ruska novinska agencija TASS je ranije u srijedu objavila da dvije države također raspravljaju o povlačenju snaga sa zajedničke granice, no da nikakva odluka za sada nije donesena.

Susjedne države na južnom Kavkazu dva su puta ratovale u proteklih 30 godina zbog Nagorno-Karabaha, planinskog područja koje je dio Azerbejdžana, gdje su se etnički Armenci odmetnuli i osamostalili 1990-ih. Azerbejdžan je ponovno zauzeo Karabah brzom ofanzivom u septembru, zbog čega je većina od 120.000 etničkih Armenaca pobjegla u Armeniju.

Sporazum pozdravili EU i SAD

Najavljujući planiranu razmjenu ratnih zarobljenika prošle sedmice, dvije strane su objavile kako “iznova potvrđuju svoju namjeru da normaliziraju odnose i postignu mirovni sporazum na temelju poštivanja načela suverenosti i teritorijalnog integriteta”.

Sporazum su pozdravili Evropska unija i Sjedinjene Američke Države koji decenijama nastoje nagovoriti dvije države da potpišu mirovni sporazum kako bi riješile otvorena pitanja, uključujući tačno određivanje granične crte.

Armenija i Azerbejdžan su bili dio Sovjetskog Saveza koji se raspao 1991. godine. Rusija se smatra garantom sigurnosti u toj regiji, no, kako se fokusirala na rat u Ukrajini, njen utjecaj je oslabio u protekle dvije godine, navode agencije.

Izvor: Agencije